Poslanstvo krasilk in krasilcev: večati lepoto bogoslužja

Objavljeno: 27. 01. 2020

|

Poslanstvo <strong>krasilk in krasilcev</strong>: <em>večati lepoto bogoslužja</em>

“Pomislite na lilije, kako rastejo. Ne delajo in ne predejo, toda povem vam: Še Salomon v vsem svojem veličastvu ni bil oblečen kakor katera izmed njih.” (Lk 12,27)

K lepoti bogoslužja na poseben način pripomoreta okrasitev bogoslužnega prostora in urejenost cerkve in širše okolice. Čist notranji in zunanji prostor že sam po sebi povzdigne človekovega duha, zato je prispevek krasilcev in čistilcev v župniji nenadomestljiv. Čut za lepo, še bolj pa poznavanje liturgičnega leta vse, ki se prepoznajo v tej obliki služenja Cerkvi, spodbuja k nenehni ustvarjalnosti.

Namen cerkvene službe krasilk in krasilcev je: z okrasitvijo bogoslužnih prostorov prispevati k lepoti bogoslužja na podoben način kot to poslanstvo uresničujejo tudi drugi bogoslužni sodelavci: organisti, zborovodje, pevci, bralci, mežnarji, ministranti.

Bogu in cerkvenemu občestvu krasilke in krasilci dajejo na voljo sebe, svoje talente, spretnost, ustvarjalnost in smisel za lepo. Zavedajo se, da aranžmaji, ki jih ustvarjajo, niso cilj sami v sebi, ampak je njihova naloga, da vernike usmerjajo k Bogu. Tako kot lepo petje in glasba namreč tudi cvetlični aranžmaji kot dar narave in spretnih rok na nek način omogočajo vstopanje večnega v čas.

Zato je pomembno, da smo pri krašenju pozorni tudi na čas cerkvenega leta in slednjemu prilagodimo izbiro vrste cvetja, barve cvetja ter obsežnost okrasitve. Pri tem je lahko v veliko pomoč, če krasilke in krasilci svoje delo pričnejo z branjem nedeljskega evangelija ali s krajšo pobožnostjo, ki zaznamuje čas cerkvenega leta, ki ga v Cerkvi obhajamo. Tako bodo lažje začutili posamezno obdobje cerkvenega leta in skladno s slednjim tudi ustvarjali.

Pripravila: Mojca Bertoncel

Povej naprej.