30. novembra začnemo z devetdnevnico k Brezmadežni

Objavljeno: 26. 11. 2020

|

Kategorije: Družina

<em>30. novembra</em> začnemo z <strong>devetdnevnico</strong> k Brezmadežni

Povabljeni, da se z devetdnevnico v družini pripravimo na praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije, ki ga obhajamo 8. decembra.

Devetdnevnica se začne na ponedeljek 30. novembra, takoj po 1. adventni nedelji.

  1. dan (ponedeljek, 30. nov.): Poklicana od Boga Rešitelja

Lk 1, 26–38

26 V šestem mesecu je Bog poslal angela Gabriela v galilejsko mesto Nazaret, 27 k devici, zaročeni z možem, ki mu je bilo ime Jožef, iz Davidove hiše, in devici je bilo ime Marija. 28 Angel je vstopil k njej in rekel: »Pozdravljena, obdarjena z milostjo, Gospod je s teboj!« 29 Pri teh besedah se je vznemirila in premišljevala, kakšen pozdrav je to. 30 Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu. 31 Glej, spočela boš in rodila sina, in daj mu ime Jezus. 32 Ta bo velik in se bo imenoval Sin Najvišjega. Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida 33 in kraljeval bo v Jakobovi hiši vekomaj; in njegovemu kraljestvu ne bo konca.« 34 Marija pa je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko ne poznam moža?« 35 Angel ji je odgovoril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin. 36 Glej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta je spočela sina v starosti; in to je šesti mesec njej, ki so jo imenovali nerodovitno. 37 Bogu namreč ni nič nemogoče.« 38 Marija pa je rekla: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje.

 

Gospod Bog, čudimo se, da si za rešitev človeštva izbral preprosto judovsko mladenko Marijo. Prav tako vabiš nas, naj ti podarimo svoje življenje in vero. Skupaj z Marijo smo presenečeni, da smo dobili mesto v velikem načrtu odrešitve človeštva.

Zaupanje, ki si ga položil v nas, je temelj našega zaupanja. Če smo tako vredni zate, moramo zaupati tudi sebi in vsem, h katerim smo poklicani. Gospod, ti nam podarjaš, kar te v veri prosimo. Daj nam dar pokorščine, da bi znali sprejeti vsa tvoja naročila, da bi v nas zaživela, kakor je v Mariji zaživel tvoj Sin.

Gospod, hvala, ker misliš na nas, kakor si mislil na Marijo, ko si v sadu njenega telesa prišel prebivat med nas. Naj ga sprejmemo kakor Marija in se mu odpremo z vsem življenjem.

Zdrava Marija … (ki si ga Devica od Svetega Duha spočela)

 

Vir: Primož Krečič, Pot Marijine vere: premišljevanja za devetdnevnico pred Brezmadežno. Ljubljana; Salve, 2010.

Luka M.

Povej naprej.