Družinska priprava na božič s smrečico hvaležnosti

Objavljeno: 09. 12. 2020

|

Kategorije: Družina

<strong>Družinska priprava</strong> na božič s <em>smrečico hvaležnosti</em>

Po naših mestih so že postavljena lepo okrašena božična drevesa, ki nam v današnjih težkih časih s svojimi lučkami in okraski odganjajo temo ter nam naznanjajo prihajajoče praznike.

Božična drevesa pogosto razumemo le kot okras in pri tem pozabljamo, da v sebi skrivajo polno simbolike.  Božično drevo predstavlja Kristusa kot drevo življenja, ki s svojim rojstvom povezuje ljudi z nebom in zemljo. S svojimi zimzelenimi vejicami nam vliva upanje in življenje. Še več, pripoveduje nam, da smo z Jezusovim rojstvom deležni polnosti življenja, življenja v izobilju, ki se kaže v bogastvu okraskov. Božično drevo s svojimi lučkami naznanja Luč, ki prihaja med nas. Želi razsvetliti naše domove in naše življenje, da ne bi tavali v temi, žalosti in obupu, ki nas v tem adventnem  času še posebej razjedajo.

Ravno iz tega razloga lahko v letošnjem adventnem času postane naše božično drevo tudi simbol naše hvaležnosti  – smrečica hvaležnosti, s katero se lahko zahvalimo za vse, kar imamo in kar nam je dano.

Kako izdelamo smrečico hvaležnosti?

Zelo enostavno, potrebno si je vzeti le nekaj časa.

Najprej poiščemo poseben prostor za smrečico in jo postavimo.

Okrasimo jo z lučkami.

Nato iz lepega pisanega papirja izrežemo okrogle okraske in jih navežemo z vrvicami.

Okraske zložimo v lično košarico in jo postavimo pod smrečico.

Na te okraske lahko vsak dan, npr. ob večerni molitvi, s ključnimi besedami, zapišemo, za kaj smo Bogu hvaležni.

Pri tem se lahko zahvalimo za vse velike in drobne stvari, ki smo jih bili čez dan deležni. Npr. za jutranjo kavico, za lep otroški nasmeh, za zdravje, za službo, za zdravnike, …

Na tak način bomo ves adventni čas postopoma krasili božično drevo in oblikovali svojo smrečico hvaležnosti, ki nas bo spodbujala k čuječnosti in hvaležnosti za vse, kar nam v teh negotovih časih Bog po drugih, bodisi ljudeh, živalih ali naravi podarja.

Naj pogled na smrečico hvaležnosti odžene naš nemir in skrbi, kajti Novorojeni, ki prihaja »ve za načrte, ki jih ima z vami, načrte blaginje in ne nesreče, da vam da prihodnost in upanje (Jer 29,11)

 

dr. Iva Nežič Glavica

Foto. Zahra Iqbal, Unsplash

Objava: Luka M.

Povej naprej.