V septembru v Varšavi beatifikacija kardinala Wyszynskega

Objavljeno: 17. 08. 2021

|

Kategorije: Vera

V septembru v Varšavi <strong>beatifikacija</strong> <EM>kardinala Wyszynskega </EM>

Cerkev na Poljskem se pripravlja na beatifikacijo kardinala Stefana Wyszynskega, ki bo potekala 12. septembra v Varšavi. Zaradi varnostnih ukrepov bo udeležba omejena. Slovesnost bo mogoče neposredno spremljati preko medijev.

Čez manj kot mesec dni, 12. septembra, bo na Poljskem potekala beatifikacija kardinala Stefana Wyszynskega. Slovesnost se bo začela ob 12. uri v svetišču Božje previdnosti v Varšavi, kjer so shranjeni njegovi posmrtni ostanki. Kardinal Wyszyński je umrl pred štiridesetimi leti, 28. maja 1981, in je vedno veljal za svetnika svojega naroda in očeta svoje države, ki jo je branil pred nacizmom in komunizmom. Ljubezen do Cerkve ga je stala zapora, kjer je bil med letoma 1953 in 1956 podvržen mučenju in nasilju. 19. decembra 2017 je papež Frančišek priznal njegove junaške kreposti, leta 2019 pa je bil potrjen čudež na njegovo priprošnjo, in sicer ozdravitev mlade ženske, ki je zbolela za rakom na ščitnici.

Pred beatifikacijo je organizacijski odbor sporočil, da je bilo »zaradi težkih razmer, ki jih je povzročila pandemija covida-19, in s tem povezanih zdravstvenih omejitev odločeno, da se bodo slovesnosti lahko udeležile le osebe s posebno vstopno kartico«. Udeležba bo zato omejena samo na »škofijske delegacije, združenja in ustanove«, povezane s kardinalom Wyszynskim.

Poudarjeno je, da je »postopek registracije udeležencev končan« in da so »posamezne škofije vernikom že razdelile vstopne kartice«. Odbor poziva, naj »se ne organizira spontanih župnijskih skupin za udeležbo na beatifikaciji, ne da bi se posvetovali z organizatorji«. Verniki so povabljeni k »duhovni povezanosti in skupni molitvi«, pri čemer je izpostavljeno, da se bo slovesnost v vsakem primeru lahko v živo spremljalo preko televizije, radia in spletnega prenosa.

Na dan beatifikacije, 12. septembra, se bodo vrata cerkve Božje previdnosti za vernike odprle ob 9.00. Ob 10.30 se bo začela duhovna priprava in nato sveta maša ob 12.00, ki jo bo daroval kardinal Marcello Semeraro, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov in papeški legat, sodelovali pa bodo poljski škofje in duhovniki iz posameznih škofij. Organizacijski odbor poziva vse udeležence, naj dosledno spoštujejo zdravstvene in higienske predpise, ki veljajo za boj proti covidu.

Poleg kardinala Wyszynskega bo 12. septembra beatificirana tudi redovnica Roza Maria Czacka (1876–1961), ustanoviteljica Kongregacije frančiškank služabnic križa, ki se posvečajo slepim.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican Media

Obj.: M. B.

Povej naprej.