Loading dogodki

Nekatere Marjete godujejo danes, večina pa verjetno 20. julija, ko se spominjamo sv. Marjete Antiohijske (god 20. julij), ki je ena od štirinajstih priprošnjikov v stiski.

 

Iz življenja …

Zaobljubljeni otrok

Sv. Marjeta Ogrska je bila rojena leta 1242 na gradu Turoc v Klisi na Ogrskem (Madžarskem) kot deveta od desetih otrok ogrskemu kralju Beli IV. in kraljici Mariji Laskaris s cesarskega dvora v Carigradu. Leto dni pred Marjetinim rojstvom so Madžarsko prizadeli vpadi Mongolov in oče Bela se je takrat za rešitev iz stiske zaobljubil, da bo otroka, ki se bo rodil, posvetil Bogu.

 

Življenje mistikinje v samostanu

Tako so komaj triletno Marjeto že izročili dominikankam v Vespirmu. Pri dvanajstih letih je naredila redovne zaobljube v samostanu, ki ga je zanjo dal postaviti njen oče na Zajčjem otoku (pozneje Marjetinem otoku) na Donavi blizu Budimpešte, v katerem je ostala vse do svoje smrti.

Marjeta se je popolnoma posvetila Kristusu, asketskemu življenju, služenju bolnim in delom usmiljenja. Moč za svoje delo je črpala iz evharistične daritve. Veliko je premišljevala Jezusovo trpljenje. Gojila je pobožnost do Marije in prebirala Sveto pismo.

Je ena največjih srednjeveških mistikinj tistega časa.

Umrla je 18. januarja 1270, stara komaj osemindvajset let.

 

Čudeži po smrti

Njen grob so kmalu obiskovali številni verniki in romarji od vsepovsod in začela so se številna uslišanja in čudeži.

 

Zavetnica

Je zavetnica pred poplavami, v spomin na dogodek, ko je čudežno ustavila poplave na Donavi.

 

Upodobitve

Sv. Marjeto Ogrsko umetniki upodabljajo kot dominikanko z lilijo in knjigo v roki, včasih tudi s stigmami. Pogosto je ob njej krona.

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše