Loading Dogodki

Na pepelnico se začenja postni čas, to je 40-dnevna duhovna priprava na obhajanje velikonočnih dogodkov. 

 

Na pepelnično sredo je starodavni obred polaganja pepela na glavo kot znamenje ponižnosti in sprejemanja svoje omejenosti. Mašnik nam s pepelom začrta na čelo križ, ob tem pa govori: “Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš!” ali »Spreobrni se in veruj evangeliju!«

Pepel pomeni minljivost. Vse postane pepel. Moja hiša, moja obleka, oprava in denar, travnik in gozd. Pes, ki me spremlja,  žival v hlevu … Pepelenje na začetku postnega časa nas opomni, naj bi se sredi vsega svojega bogatega življenja zavedali, da je vse minljivo, vse zemeljsko ima svoj končni cilj pri Bogu. Pepelenje nas torej po eni strani spominja na smrt, na drugi strani pa spodbuja k življenju z Bogom.

 

»Ali res poznam greh, ali prav gledam na razpelo? Ob gledanju na križ spoznamo, kako globoki so naši grehi. Vzemite križ v svoje roke in premišljujte. Jezus je bil usmiljen z grešniki. Jezus ni obsodil grešnice. Tudi jaz potrebujem odpuščanja.« (sv. mati Terezija)

 

 

Molitev v postu

Moj Bog, velikokrat sem pozabil, da ti moram služiti s krščanskim življenjem. Neštetokrat sem ravnal, kot da bi bil sam svoj gospodar. Upiral sem se te in sem iskal, ne kar je Tebi, temveč kar je meni všeč- Tako sem se zakrknil vas, da se nisem več zavedal krivde. Nič več nisem čutil studa do greha, nič več se ga nisem bal, kot bi moral. Namesto, da bi se nad grehom vznemiril kakor nad nečim, kar Tebe osebno žali, sem bil do njega čisto miren. In čeprav ne grešim smrtno, se brez velike težave prilagodim pomanjkljivostim. Kako strašno sem drugačen, kot pa bi moral biti! Pomagaj mi, da se bom v postnem času poglabljal v skrivnost Kristusovega odrešenja in se resnično spreobrnil. To prosim po Kristusu, našem Gospodu. Amen. (po sv. Johnu H. Newmanu)

 

 

Pepeljenje leta 2021

Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov je, v torek, 12. januarja 2021, glede na epidemološke razmere, izdala Noto glede sprememb pri obredu pepelenja na pepelnično sredo, pod katero sta podpisana prefekt kongregacije, kardinal Robert Sarah in Arthur Roche, nadškof tajnik.
Ta določa, naj duhovnik, potem ko zmoli blagoslovno molitev nad pepelom in ga molče pokropi z blagoslovljeno vodo, obrnjen k ljudem, enkrat samkrat za vse izreče: »Spreobrnite se in verujte evangeliju«, ali pa: »Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš«.
Sledi obred pepelenja pri katerem duhovnik s pepelom posuje tiste, ki pristopijo, ali če je bolj primerno, sam pristopi k tistim, ki stojijo na svojih mestih. Duhovnik vzame pepel in ga molče posuje na glavo vsakega.

 

 

Gradiva:

 

 

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše