Loading dogodki

Sv. Bibijana iz ugledne krščanske rimske družine je v času cesarja Julijana pretrpela mučeniško smrt zaradi vere. O njenem mučeništvu pripoveduje legenda iz 7. stoletja.

 

Iz življenja …

Rodila se je v Rimu leta 347 kot hči bogatega cesarskega uradnika sv. Flavijana (god 22. december) , ki ga je zamenjal Apronijan. Ko je izbruhnilo preganjanje kristjanov, ga je Apronijan poslal v izgnanstvo, kjer je umrl, njeno mati sv. Dafrozo (god 4. januar) pa dal obglaviti. Sv. Bibijano in njeno sestro sv. Demetrijo (god 21. junij) je želel pripraviti k odpadu od krščanske vere, a sta druga drugo hrabrile.

Med krutim zaslišanjem je sv. Demetrija umrla, sv. Bibijana pa je z veliko močjo Duha preživela še nekaj težkih mesecev ječe, v katerih jo je Apronij izpostavljal različnim žalitvam, da bi jo privedel do tega, da bi se odrekla svoji veri. Izročil jo je celo v roke zapeljivki, da bi jo zapeljala v greh, a sv. Bibijana je ohranila čistost in trdno vero. Mirno je prestala še zadnje okrutno mučenje, ko so jo privezali k stebru in bičali do smrti. Umrla je leta 363 v Rimu.

 

Zavetnica

Je zavetnica neporočenih žensk in žrtev mučenja; proti nezgodam.

 

Upodobitve 

Umetniki jo najpogosteje upodabljajo s s tančico in krono, mučeniško palmo, mečem, knjigo in plugom.

 

Gradiva:

Sv. Bibiana, v ang. (1,33 min)

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše