Loading dogodki

Sv. Janeza de Brito so indijski katoličani imenovali »portugalski sv. Frančišek Ksaverij«.

Bil je eden izmed prvih jezuitskih misijonarjev v Indiji, ki je sprejel elemente krajevne kulture v svoje oznanjevanje evangelija. Zaradi svojega uspeha pri oznanjevanju je umrl mučeniške smrti.

 

Iz življenja …

Rodil se je 1. marca 1647 v Lizboni na Portugalskem v plemiški družini.

Po hudi bolezni in čudežnem ozdravljenju na priprošnjo sv. Frančiška Ksaverija je želel postati misijonar po njegovem vzoru.

Že petnajstleten je vstopil v jezuitski noviciat. Po mašniškem posvečenju je zapustil Lizbono in odpotoval v Indijo. V Maduri je stregel bolnikom z nevarnimi nalezljivimi boleznimi. Ker je videl, da so kristjani le Indijci iz nižje kaste, je začel živeti kot indijski spokornik v divjini, da bi za krščanstvo navdušil tudi višje kaste. Jedel je le riž in spal na rogoznici, oblečen v rdeč plašč in turban. Ker se je veliko Indijcev spreobrnilo h krščanstvu, so mu člani najvišje kaste zavidali uspeh in ga želeli umoriti: po strašnem mučenju so ga izgnali iz kraljestva.

Predstojniki so sv. Janeza poklicali v Lizbono, a je kmalu odšel nazaj v Indijo.

Ponoči je potoval iz kraja v kraj, da je podnevi lahko maševal in krščeval.

Njegove zasluge pri spreobrnjenju princa Tadaja Theva pa so ga kmalu pripeljale v smrt. Princ je imel več žena. Sv. Janez de Brito je vztrajal, da sme po krstu imeti samo eno, kar je princ tudi sprejel. Toda ena izmed “zavrženih” žena se je pritožila svojemu stricu, ki je bil radža v Maravi. Ta je kmalu poskrbel za Janezovo mučeniško smrt z obglavljenjem, ki jo je pretrpel 4. februarja 1693.

 

Gradiva:

 

Drugi svetniki dneva:

  • Sv. Jožef Leoniški, redovnik, misijonar
  • Sv. Gilbert, redovni ustanovitelj

 

Povzela: dr. Brigita R. Perše