Sijaj Očetove ljubezni

Objavljeno: 26. 03. 2016

|

Danes je velika sobota. To je zadnji dan velikonočnega tridnevja in dan pred veliko nočjo, ki je največji krščanski praznik. Na ta dan duhovniki zgodaj zjutraj blagoslovijo ogenj in vodo, s katerim verniki pokadimo in pokropimo svoje domove. K blagoslovu prinesemo velikonočne jedi, ki imajo posebno simboliko. Šunka predstavlja Kristusovo telo, hren nas spominja na žeblje, s katerimi je bil Kristus pribit, okrogla potica simbolizira trnovo krono in rdeči pirhi kaplje Kristusove krvi. Sobota je dan spoštljive tihote in celodnevnega čaščenja Jezusa v Božjem grobu. Tja je bil prinesen po smrti na križu na veliki petek.

Velika sobota se zvečer nadaljuje z velikonočno vigilijo, ki je najbolj slovesno bogoslužje celotnega cerkvenega leta. Prične se zunaj cerkve z blagoslovom novega ognja, v katerem zremo srčiko skrivnosti, ki jo bomo slavili celo noč – skrivnost Kristusovega vstajenja. Kakor plamen, ki použije drva, da izginejo in razsvetli noč, tako mi v velikonočni vigiliji prehodimo pot iz podzemlja, kraljestva smrti, do Očeta.

]

Izzivi:

  • Danes obišči Jezusa v Božjem grobu in nekaj trenutkov nameni premišljevanju njegovega trpljenja in smrti ter o upanju velike sobote na vstajenje od mrtvih.
  • Na čajno svečko napiši lepo misel ali citat iz Svetega pisma ter jo nekomu podari. Ne pozabi mu zraven podariti tudi nasmeha.
  • Med molitvijo se zahvali Jezusu za vso Njegovo neskončno ljubezen, ki nam jo daje.

Blagoslovljen dan!
Ekipa #deliJezusa

Povej naprej.