Kaj imajo matere najraje?

Objavljeno: 07. 10. 2016

|

Če bi otroka vprašali, kaj ima njegova mama najraje, bi zelo verjetno odgovoril: rože! Ja, rože so ena od stvari, katerih se matere še posebno razveselijo (tudi moja je med njimi). To vemo, in jih večkrat radi razveselimo. Poleg zemeljske matere pa imamo še eno Mater, nebeško Mater Marijo. Tudi ona je naša Mati, pa se vseeno zgodi, da nanjo pozabimo. Kaj pa ona, ima tudi ona rada rože? Seveda! Še posebno pa ji je všeč, če rože spletamo v vence … če delamo vence iz rož … vence Zdravamarij … rožne vence! Ko molimo Zdravamarije in jih s premišljevanje prepletamo med seboj, dajemo Mariji najlepši venec rož. Po njem pa ji izročamo tudi sami sebe, svoje bližnje, Cerkev, ves svet.

Ves oktober smo povabljeni, da v naš vsakdanjik čim bolj vključujemo molitev svetega rožnega venca. Preteklo nedeljo smo praznovali rožnovensko nedeljo, danes pa je god rožnovenske Matere Božje. 7. oktobra 1571 je namreč pri Lepantu potekala bitka med kristjani in Turki. Odločala je se prihodnost Evrope: islam ali krščanstvo. Papež Pij V. je ukazal bitko spremljati z molitvijo rožnega venca. Rezultat: turško ladjevje je bilo povsem uničeno, Evropa je ostala krščanska. Zmago so takoj pripisali molitvi rožnega venca. V zahvalo in spomin na ta dogodek je papež naslednje leto vpeljal god rožnovenske Matere Božje.

Marija je v svojih prikazovanjih na različnih koncih sveta večkrat prosila, naj več molimo rožni venec (še posebej to velja za fatimska prikazovanja, katerih 100-letnico bomo obhajali drugo leto). Molitev rožnega venca pa ne sme biti zgolj suho ponavljanje naučenih besed. Moliti je treba s srcem. Pri molitvi rožnega venca nas Marija popelje v najpomembnejše trenutke Jezusovega življenja. To so hkrati tudi najpomembnejši trenutki vse svetovne zgodovine, saj je po njih prišlo naše odrešenje! Bog je postal človek, nam prinesel razodetje, za nas umrl ter kot prvi vstal od mrtvih. Svoje odrešilno delo po Cerkvi nadaljuje do konca časov. Da bi vse to čim bolje razumeli in živeli, nam je največja vzornica in priprošnjica prav Mati Marija, saj je bila in je zelo globoko vključena v vse to dogajanje. Zato je prav, da se hkrati obračamo tudi na njo.

Zgled molitve rožnega venca so nam lahko mnogi svetniki. Sami so izkušali moč te molitve in se zavedali njenega pomena. Blaženi papež Pij IX. je dejal: »Dajte mi vojsko molivcev rožnega venca in bom zavzel svet.« Sveti Pij X. pa je učil, da je rožni venec najlepša molitev in tudi najbolj bogata z milostmi. Je molitev, ki se najbolj dotika Srca Božje Matere. Sestra Lucija, fatimska vidkinja pa je spodbujala: »Najsvetejša Devica je v teh poslednjih časih, v katerih živimo, molitvi rožnega venca dala novo moč, in sicer da ni težave, /…/ ki bi je ne zmogli rešiti z molitvijo rožnega venca.« Sveti Frančišek Saleški pa pravi: »Največji način molitve je molitev rožnega venca.« Papež Hadrijan IV. pa takole: »Rožni venec je poguba za satana.«

Naj nas vse to spodbudi, da bomo večkrat in raje posegli po rožnem vencu. Pomanjkanje časa naj ne bo izgovor, začnemo lahko na primer z eno desetko na dan. Izprosímo s to čudovito molitvijo blagoslova sebi, svojim domačim in naši domovini. Naj po naših molitvah krščanstvo v Evropi ponovno zmaga, na svetu pa naj zavlada mir. Prosímo tudi, da se spreobrnejo tisti, ki so na poti v pogubo, da bomo nekoč prav vsi ljudje zbrani v kraljestvu našega Očeta. Kdaj pa se v svojih molitvah spomnite tudi na ekipo #deliJezusa. Naredimo veselje Materi Mariji in ji prinašajmo svoje vence rož.

Povej naprej.