Veseli december

Objavljeno: 01. 12. 2016

|

Začel se je zadnji mesec tega koledarskega leta – december. Radi mu rečemo tudi: veseli december. Žal pa tisto pravo veselje vse prepogosto odrivamo na stran in iščemo trenutne užitke. Zato se nam pogosto zgodi, da december, namesto da bi bil mesec veselja, postane mesec beganja in naglice, hitenja po trgovinah, dolgih ur v gneči ter, ne nazadnje, utrujenosti. December mine, okrasitve pospravimo, hrano pojemo, dobri možje odidejo, počitnic, dopusta je konec … nam pa ostane – praznina? To zagotovo ni smisel decembrskih praznikov.

veselidecember_zvezdaOsrednji decembrski dan, v katerega je vse ostalo usmerjeno ali iz njega izhaja, je prav gotovo sveti božični dan – 25. december. Zato je zelo pomembno, da vsak premisli, kaj praznuje na božič? Za marsikoga je božič predvsem božična večerja, družinski praznik, Božiček, toda so še dosti lepše in bolj vesele stvari, ki jih lahko praznujemo na božič. Najlepše pri tem pa je, da nas, ko vse to mine, ne pustijo praznih.

Ja, seveda, kristjani na božič praznujemo rojstvo Jezusa, našega Odrešenika. Jezusov rojstni dan. Vendar, če želimo res razumeti pomen tega dogodka, moramo še dlje in globlje od same pripovedi o Mariji in Jožefu v revnem hlevu ter od pastirjev in angelov. veselidecember_angelmarijaBog je želel človeka rešiti greha in smrti. Odločil se je, da bo to naredil kot eden izmed nas. Da bo delil naše življenje. Vključno s trpljenjem in smrtjo. Tako se je Bog, ki je popoln, vsemogočen in večen, Stvarnik in Vladar, iz ljubezni do tebe in mene popolnoma ponižal in se učlovečil. Postal je človek. Stvarnik je postal del tega, kar je ustvaril! (V stari adventni himni to opevamo: »Boga spočne njegova stvar.«) Bog se je ponižal pred človekom in za človeka! Ta dogodek po svoji veličini presega celó stvarjenje sveta. In vse to samo zato, ker te ima Bog tako zelo rad. S teboj hoče živeti. In resnično je živel kot človek z vsemi težavami, s katerimi se danes srečuješ tudi ti. Še več. Bližine nam Bog ni pokazal samo z enkratnim dogodkom, ampak po smrti na križu in vstajenju večno ostaja z nami. S teboj in z menoj.

veselidecember_clovekkleciPomen božiča je v tem, da se ponovno zavemo, kako nam je Bog blizu. Da je prišel zaradi tebe in mene. S teboj hoče živeti. In to praznovanje, to veselje, se ne konča na božič, ampak se nadaljuje naprej v življenju. Z obnovljenim zavedanjem, da je Bog s teboj, se potem lahko vesel vrneš k vsakdanjim opravilom z vsemi težavami in napori. Božič tako živiš skozi vse leto.

veselidecember_evharistijaDa pa te božično sporočilo lahko prevzame in obogati, se je na božič potrebno notranje pripraviti in dovoliti Bogu, da se »rodi« v nas ter nas prenovi in okrepi. In prav temu je namenjen advent. Predlagam ti, da ga vzameš zares. Tako kot tudi Bog tebe jemlje zares. V želji, da ti na tej poti pomagamo, samo tudi za ta advent pripravili akcijo #deliJezusa, ko skupaj odkrivamo, kdo je Jezus. Vabim pa te, da greš še kakšen korak dlje. Naj bo molitev tvoja stalna spremljevalka. Rad se pogovarjaj z Jezusom. Naj ti ne bo škoda časa za to. Ne pozabi, da se najbolj osebno z Jezusom srečaš pri sveti evharistiji. Tudi Sveto pismo je dobro vsaj kdaj pa kdaj odpreti in ob kakšnem odlomku razmišljati, kaj je Božja volja zate v tem trenutku, kaj ti Bog želi sporočiti. Predlagam ti tudi, da se odločiš in v tem adventu prebereš knjigo z duhovno vsebino. In seveda ne pozabi, da so okoli tebe ljudje, s katerimi se Bog želi srečati prav po tebi. Naj ti ne bo težko s prijaznim pogledom, lepo besedo ali fizičnim darom komu polepšati dneva. Lepo bo tudi, če se kdaj odpoveš kakšni razvadi in s tem Jezusu pokažeš ljubezen in hvaležnost za vse, kar je naredil zate.

Želim ti, da v letošnjem adventu odkriješ in ob božiču doživiš tisto pravo decembrsko Veselje ter ga deliš z drugimi. Deli Jezusa!

Blaž

Povej naprej.