Papež na prvo adventno nedeljo v Greccio na kraj prvih jaslic

Objavljeno: 29. 11. 2019

|

<strong>Papež</strong> na prvo adventno nedeljo v Greccio <em>na kraj prvih jaslic</em>

Papež Frančišek je na prvo adventno nedeljo, 1. decembra, obiskal italijansko mestece Greccio, »da bi – kot je dejal ob koncu splošne avdience – molil na kraju prvih jaslic, ki jih je postavil sv. Frančišek Asiški, in poslal vsemu vernemu ljudstvu pismo, da bi se razumelo pomen jaslic.« V apostolskem pismu, namenjenemu vernikom se sprašuje: »Zakaj jaslice vzbujajo toliko strmenja in nas ganejo?« In odgovarja: »Predvsem zaradi tega, ker kažejo Božjo nežnost. On, Stvarnik vesolja, se skloni do naše majhnosti. Dar življenja, ki je vedno znova skrivnosten za nas, nas še bolj očara, ko vidimo, da je On, ki se je rodil iz Marije, vir in opora vsakega življenja.«

V Greccio, v Rietski dolini se je sv. Frančišek ustavil, ko se je verjetno vračal iz Rima, kjer je 29. novembra 1223 od papeža Honorija III. dobil potrdilo svojega Vodila. Po njegovem potovanju v Sveto deželo so ga te votline na poseben način spominjale na kraj Jezusovega rojstva.

Frančiškanski viri podrobno pripovedujejo, kaj se je zgodilo v Grecciu. Petnajst dni pred božičem je Frančišek poklical nekega moža iz tistega kraja z imenom Janez, ter ga prosil, naj mu pomaga uresničiti neko željo: »Rad bi predstavil Dete, rojeno v Betlehemu in na neki način s telesnimi očmi videti stisko, v kateri se je znašlo zaradi pomanjkanja stvari, ki jih potrebuje novorojenec, kako je bilo položeno v jasli in kako je ležalo na senu med volom in osličkom.« Brž ko ga je slišal, je zvesti prijatelj takoj šel, da bi na določenem mestu pripravil vse potrebno glede na svetnikovo željo. 25. decembra je v Greccio prišlo veliko bratov iz različnih krajev, prišli pa so tudi možje in žene iz kmečkih hiš tistega področja, ki so prinesli s seboj rože in bakle, da bi razsvetlili tisto sveto noč. Ko je prišel Frančišek, je našel jasli s senom, vola in oslička. Ljudje, ki so prihiteli, so pred božičnim prizorom, ki ga dotlej niso nikdar videli, izražali neizrekljivo veselje. Potem je duhovnik na jaslih obhajal slovesno evharistijo in pokazal vez med učlovečenjem Božjega Sina in evharistijo. Tako se je rodilo naše izročilo.

Vir: Radio Vatikan

Foto: Radio Vatikan

Uredila: Mojca Bertoncel

Povej naprej.