Petek, 6. december 2019: Zgodi se vama po vajini veri (Mt 9,27-31)

Objavljeno: 30. 11. 2019

|

Petek, 6. december 2019: Zgodi se vama po vajini veri (Mt 9,27-31)

Slepa sta na cesti glasno klicala: ” Pomagaj nama”.
Nato se je Jezus dotaknil njunih oči in rekel: “Zgodi se vama po vajini veri”. To je Matejevo poročilo o ozdravitvi dveh slepih.

Z besedami kot so: “Zgodi se vam po vaši veri”, “Tvoja vera ti je pomagala-te je rešila” ” Če verujete in ne dvomite…” je Jezus tistim, ki so ga prosili za ozdravljenje, pokazal, kakšna moč se skriva v veri oz. v osebi, ki veruje. Pri tem ne gre toliko za znanje (čudežnega) Zdravnika, kot za vero, da je v Jezusovem imenu vsaka ozdravitev možna-mogoča. Jezus je rekel: ” Vse je mogoče tistemu, ki veruje.” ( Mr 9,23) Ali to velja tudi danes, za nas, za najtežje bolezni, primere? Seveda!

Dejtstva, da vera dejansko pomaga, ni mogoče zanikati, ovreči. Kdor je zaposlen v zdravstvu, to zagotovo ve. Tako lahko na primer zdravila brez zdravilnih učinkovin (placebo efekt) torej zdravila, ki vsebujejo le mlečni sladkor, raztopino soli ali ojačevalca, dejansko zmanjšajo bolečine. Pa ne zaradi tega, ker so zdravilne sposobnosti-učinkovine tega placebo efekta učinkovite- saj so le “navidezne”, namišljene, dejansko nične, ampak zato ker bolniki verjamejo, verujejo-sprejmejo z vero- da jih prav to zdravilo lahko ozdravi njihove bolezni, bolečine. Močna vera premika gore, zakaj naj ne bi ozdravljala tudi bolezni. Pri tem pa ne gre le za golo predstavljanje-verovanje kot bi lahko mislili. Vera v možganih sproži in sprosti določene snovi, ki potlačijo bolečino.
Če ima že zaupanje v neko tabletko ali v zdravniško znanje merljive učinke, ali naj bi bila potem vera v velikega Zdravnika brez učinka? Evangeliji nas vabijo, naj naše skrbi in prošnje z zaupanjem v moč vstalega Kristusa prinesemo pred Boga in od njega z močno, veliko, čisto vero pričakujemo konkretno pomoč in odgovor na našo molitev. Pri tem nimamo v rokah garanacije, da se bodo naše želje izpolnile, toda zaradi vere v Jezusa Kristusa lahko še danes pričakujemo nepričakovane in nerazložljive stvari-čudeže in blagoslove.

Sleherni Božji dotik je znamenje vere. Kot prvo, verovati pomeni radikalno se odpovedati lastnim pričakovanjem, predstavam, strukturam in vzorcem razmišljanja ter delovanja v zameno za popolno predanost in zaupanje Drugemu, njegovi “drugačni drugačnosti”, večni novosti. Verovati v Boga pomeni prenesti svojo bivanjsko gotovost, svoje srce, vanj, ki se imenuje Emanuel (Bog z nami). Kot drugo, vsak Božji poseg odkriva resnico Božje presežnosti, ki s svojo sijočo lepoto ljubeče vabi človeka iz temne globeli k njegovemu odgovoru vere – k ljubečemu hrepenenju.

Ervin Mozetič

Povej naprej.