Novi krški škof je koroški Slovenec

Objavljeno: 04. 12. 2019

|

Novi <em>krški</em> škof je koroški <strong>Slovenec</strong>

Sveti oče Frančišek je 3. decembra 2019 imenoval dosedanjega direktorja koroške Caritas msgr. dr. Jožeta Marketza za novega škofa krške škofije (Gurk) v Avstriji.

Jože Marketz je bil rojen 30. julija 1955 v Št. Lipšu na dvojezičnem območju. Maturiral je leta 1975 na gimnaziji na Plešivcu, kjer je nekaj let preživel tudi trenutni prejemnik Nobelove nagrade Peter Handke. Po študiju teologije v Salzburgu in v Ljubljani je Marketz deloval eno leto kot diakon v Ekvadorju v Južni Ameriki, leta 1982 pa je prejel duhovniško posvečenje.

Najprej je bil Marketz kaplan v Borovljah in Št. Jakobu v Rožu. Med letoma 1985 in 1988 je bil duhovni asistent Katoliške mladine. Od leta 1986 do 1989 je bil provizor v Št. Jakobu v Rožu. Nato je na Univerzi na Dunaju promoviral za doktorja teologije. Leta 1992 je bil imenovan za ravnatelja Slovenskega dušnopastirskega urada krške škofije in leta 1994 za župnika na Radišah. Po enem letu kot provizor v Borovljah, Podljubelju in Glinjah je v tem času (2006/2007) Marketz študiral tudi v Rimu in v Jeruzalemu. 2009 je bil imenovan za ravnatelja škofijskega Dušnopastirskega urada ter za škofovega vikarja za dušnopastirstvo, misijon in evangelizacijo. To delo je opravljal do leta 2014 in bil med tem tudi izdajatelj časopisov Nedelja in Sonntag, otroškega lista Regenbogen in internetne redakcije krške škofije. Leta 2014 je prevzel koroško Caritas. Do 1. septembra 2013 je bil Marketz tudi provizor na Radišah, Podgradu in Medgorjah. S prevzemom koroške Caritas je Marketz postal tudi škofov vikar za Caritas in socialne službe. Marketz je konzistorialni svetnik, škofijski koordinator za vprašanja azila, predsednik Bonifacijevega društva in rektor Bürgerspitalkirche. Leta 2004 je bil imenovan za papeževega častnega kaplana (monsignore).

Msgr. dr. Jože Marketz ima kot dolgoletni škofov vikar, nekdanji vodja Dušnopastirskega urada, Slovenskega dušnopastirskega urada, izdajatelj Nedelje ter aktualni direktor koroške Caritas dolgoletne izkušnje v cerkvenem vodstvu in zelo dobro pozna krško škofijo.

Novoimenovanemu škofu je čestital in mu zaželel veliko Božjega blagoslova pri njegovem delu tudi ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore OFM.

Foto: Nedelja

Po Katoliška Cerkev in Nedelja uredila Mojca Bertoncel

Povej naprej.