Po Marijinem zgledu opravimo dela usmiljenja v tišini in naskrivaj

Objavljeno: 11. 12. 2019

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Po <strong>Marijinem zgledu</strong> opravimo <em>dela usmiljenja</em> v tišini in naskrivaj

»Dragi bratje in sestre, dober dan! Danes obhajamo slovesni praznik Marije Brezmadežne, ki je postavljen v kontekst adventa, časa pričakovanja: Bog bo izpolnil to, kar je obljubil.« S temi besedami je papež Frančišek začel nagovor z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra na slovesni praznik Brezmadežne, ki je letos sovpadal z 2. adventno nedeljo.

»Toda današnji praznik nam je oznanil nekaj, kar se je že dopolnilo v osebi ter v življenju Device Marije. Saj nas njeno brezmadežno spočetje pripelje do točno tistega trenutka, ko je Marijino življenje začelo utripati v maternici njene matere. Že tu je bila navzoča posvečujoča Božja ljubezen, ki jo je obvarovala pred okužbo z zlom, ki je skupna dediščina človeške družine.«

Milosti polna

V današnjem evangeliju odmeva angelov pozdrav Mariji: »Razveseli se, milosti polna, Gospod je s teboj!« (Lk 1,28). Bog si jo je od vedno v svojem nedoumljivem načrtu želel kot stvaritev polno milosti, torej napolnjeno z njegovo ljubeznijo. Toda, da bi bili napolnjeni, je potrebno napraviti prostor, izprazniti se, postaviti se ob stran. To je storila Marija, ki se je znala postaviti v poslušanje Besede Boga in popolnoma zaupati njegovi volji, jo v svoje življenje sprejeti brez pridržka. Tako je v njej Beseda postala meso. To pa je bilo možno zaradi njenega »da«. Angelu, ki jo je vprašal za razpoložljivost, da bi postala Jezusova mati, je Marija odgovorila: »Glej, dekla sem Gospodova, zgôdi se mi po tvoji besedi!« (v. 38).

Marija je »vsa lepa«, »vsa sveta«

Marija se ni izgubljala v tuhtanju, ni postavljala ovir Gospodu, temveč je s svojo pripravljenostjo zaupala ter pustila prostor delovanju Svetega Duha. Takoj da na razpolago Bogu vse svoje bitje in vso osebno zgodovino, da bosta Beseda in volja Boga tisti, ki jo bosta oblikovali ter pripeljali do dopolnitve. Tako s tem, da se popolnoma ujema z Božjim načrtom o njej, Marija postane »vsa lepa«, »vsa sveta«, brez najmanjše sence samovšečnosti. Ponižna je, je mojstrovina, a ostane ponižna, majhna, uboga. V njej odseva Božja lepota, ki je vsa ljubezen, milost in podaritev samega sebe.

Gospodova dekla

Všeč mi je tudi poudariti besedo, s katero se Marija opiše med svojo podaritvijo Bogu, ima se za »Gospodovo deklo«. Marijin »da« Bogu, zavzame od vsega začetka držo služenja in pozornosti do potreb drugih. To konkretno izpričuje obisk Elizabete, ki sledi oznanjenju. Razpoložljivost do Boga se ujema z razpoložljivostjo za zavzetost do potreb drugih. Vse to pa brez hrupa in bahanja, brez iskanja častnih mest, brez reklame, saj za dejavno ljubezen in dela usmiljenja ni potrebno, da bi se razkazovala kot kakšna trofeja. Dela usmiljenja je treba opraviti v tišini in na skrivaj, brez hvaljenja, da so bila narejena. Tudi po naših skupnostih smo poklicani k posnemanju Marijinega zgleda. Praznik naše Matere naj nam pomaga, da bo naše življenje en sam »da« Bogu, »da«, ki je sestavljen iz češčenja Njega ter iz vsakodnevnih dejanj ljubezni in služenja.

Vir: Radio Vatikan

Povej naprej.