Sreda, 18. december: Jožef pravični

Objavljeno: 13. 12. 2019

|

Sreda, 18. december: Jožef pravični

Danes beremo poročilo o napovedi Jezusovega rojstva po Mateju. Kako je sveti Jožef vstopal v to zgodbo? V njegovem odnosu do bodoče žene se kaže tudi njegov odnos do Boga. Marije ni obsojal, čeprav je bil v stiski. V stiski se pokaže naša narava. Da bi rešili sebe, lahko začnemo obsojati druge.
Jožef ni vedel, ni razumel, vendar je bil poslan. Ni iskal sam. Kako pomembno je v stiski slišati pravi glas. Jožef ga je slišal. In ta glas ga je poslal, naj gre naprej. In znamenja so mu lahko začela govoriti. Ko iščeš sam, ne vidiš, ko te nekdo pošilja, najdeš.

Jožef, reagira kot pravi moški. V življenju ima jasne cilje in ideale. Odločil se je za Marijo, ker je verjel v njeno poštenje. Ko ugotavlja, da temu ni tako, se ji ne želi maščevati, ampak se odloči, da jo skrivaj odslovi.

Že tu lahko občudujemo marsikaj, kar danes pogosto manjka poročenim in posvečenim moškim;  jasni cilji in ideali, odločenost, da te ideale doseže, sposobnost, da sprejme poraz brez maščevanja, spodobnost, da stopi v iskren dialog in vidi prednosti, ki mu jih Bog ponuja.

Namesto jasnih ciljev, danes prevladuje iskanje ugodja za vsako ceno. S tem se porušijo tudi naslednji koraki. Pomembno je le, da ima človek svoj mir. Ideali so postranski. Če pa te nekdo ogroža v tem miru, se mu maščuješ, kakor veš in znaš. Dialog ni mogoč.

Jožef, še pred angelovim obiskanjem, je že mož jasne besede, odločen borec za resnico. Zato ga sveto pismo upravičeno označi: Pravičen mož.

Potem pa pride še božji obisk. Ko ga obišče angel, Jožef svoja dejanja postavi v božjo luč. In pri tem zasije v novi luči. Občudujemo lahko:  Neverjetna svoboda! Neverjeten pogum! Izredna ponižnost!

Jožef je torej izreden izziv prave moškosti, pravega očetovstva:  kje so naši jasni cilji, kje je zavzetost, da jih uresničimo,   kje je dialog z Bogom, da naše načrte popravlja.

Danes lahko Jožefa prosimo: za njegovo SVOBODO, da bi svobodno sledili božjim načrtom. Za POGUM, da bi načrte, ki nam jih pred nas polaga Gospod, uresničevali ne glede na to, kaj bodo rekli drugi. Za PONIŽNOST, da bomo sposobni podrejati svoje zamisli Bogu in ljubečemu bližnjemu.

Ervin Mozetič

Povej naprej.