O neodprtih darilih “brez ljubezni

Objavljeno: 23. 12. 2019

|

Kategorije: Družina, Starševstvo

<em>O</em> neodprtih darilih “<strong>brez ljubezni</strong>“

Pred božičem, novim letom navadno nastane v družinah prava tekma v obdarovanju. Lahko pride do prave trgovske metode obdarovanja …

Žalostna zgodba O NEODPRTIH DARILIH

Teden dni pred božičem je pismonoša z velikim svetlečim paketom dvakrat pozvonil pri vratih male hiše. Starček je iz naslanjača zavpil, naj vstopi. Pismonoša je že na vratih navdušeno kazal, kako čudovito božično darilo je dobil! Starček pa mu je z žalostnim glasom rekel, naj darilo položi kar na mizo, saj v njem itak ni ljubezni.

Pismonoša je kot onemel obstal s paketom v rokah. Čutil je namreč, da je paket poln dobrot. Starca je želel spodbuditi, naj se vendarle vsaj malo razveselil tako čudovitega darila!

Starec pa mu je s solzami v očeh začel pripovedovati zgodbo o svoji hčerki, ki se je poročila v bližnje mesto in obogatela. Od tedaj mu sicer vsako leto za božič pošlje paket z voščilnico: “Od tvoje hčerke Mimi in moža”. Toda med letom pa z njene strani ni nobenega osebnega voščila, obiska ali povabila, naj pride, da bodo skupaj obhajali božič. “Pridite pogledat”, je dodal starček in odprl vrata v prostor, ki je služil za ropotarnico. V njej je bilo polno neodprtih božičnih paketov od prejšnjih let. “Zakaj jih niste odprli?!”, je začudeno vprašal pismonoša. Starček pa mu je žalostno odgovoril: “Ker v njih ni ljubezni”.

 

Spodbuda

Božič je postal praznik darov, kar nenazadnje ni nič slabega. Božič je praznik velikega Daru, ki ga je Bog poslal človeštvu: On sam prihaja živet med nas, da bi nam izkazal svojo ljubezen do konca.

Ob izmenjavi daril nekoliko sodelujemo pri veliki Božji velikodušnosti. Toda obstoji pa nevarnost, da darilo postane navada, brez ljubezni, kot je zatrjeval starec v zgodbi.

Poklanjajte darila, ki bodo imela resničen pomen za tiste, katerim jih poklanjate.

Obiščite osamljenega človeka. Podarite mu najlepši dar: malo svojega časa.

 

Za premišljevanje

V  adventu umirimo svoje srce in poglobimo hrepenenje po Njem …

  • Ali je moje srce vsak dan adventa bolj pripravljeno na Njegov prihod?
  • Kakšen je moj odnos do bližnjih in do Boga? Zakj si za božič izmenjujemo darila, voščilnice …?
  • Kaj je “resnični” razlog, ki sili večino ljudi, da poklanjajo darila, ki vsebujejo pozornost?
  • Kakšno je darilo, ki vsebuje ljubezen?

 

Ko se je Jezus ustavil pred tempeljsko zakladnico in opazoval, kako so ljudje darovali Bogu, je v tej »tekmi v darovanju«, pohvalil ženo, ki je vrgla najmanj od vseh; bila je vdova in je vrgla vse, kar je imela. Z darom namreč izražamo naklonjenost, ljubezen in pozornost. Vrednost daru ni odvisna od njegove materialne vrednosti. Od česa pa je potem?

Prof. dogmatike Ivan Golub lepo opisuje, kako je bil ganjen, ko je od revne družine za božič prejel čestitko, narejeno z lepimi črkami na srebrni krožnici. Odlepila se je in videl je, da je bil to pokrovček od jogurta. Otroške roke so izdelale čestitko, ki mu je bila najdražja! Kako zelo nas je v otroštvu razveselilo darovano jabolko ali pest suhih sliv! Profesor ni nikoli pozabil, kako mu je mati vedno, kadar je odhajal od hiše ali pa prihajal domov, dala jabolko. Podobno toplino daru je kasneje še kot profesor občutil tudi od matere svojega premožnega soseda, ko mu potisnila v roko jabolko. Največ daruješ, če z darom daruješ del samega sebe.

 

 

Nekdo prihaja, a ga spregledam?

Nekdo želi k meni, a sem pred njim zaprl vrata …
Nekdo trka pri meni , a si zatiskam ušesa …
Nekdo stanuje pri meni,  a bi ga najraje vrgel ven …
Nekdo bi me rad nagovoril, a ga prekinjam …
Nekdo čaka name, a mu obrnem hrbet …
Nekdo ima neskončno veliko časa zame, a sem vedno zaseden …
Nekdo prihaja, jaz pa vidim le sebe …

 

Spodbuda

Dokler ta Nekdo še prihaja, imaš še vedno čas, da postaneš drugačen.

 

 

Advent je,

če prijatelja sprejmeš z nasmehom,
če objameš otroka,
če znaš sosedu potrkati na vrata,
če se znaš čuditi majhnim stvarem,
če znaš dajati in sprejemati brez pripomb,
če ne misliš, da si boljši od drugih,
če sprejmeš, da te Bog ljubi, …

potem res pričakuješ Gospoda!

 

 

Pripravila: dr. Brigita Perše

Povej naprej.