Zakaj sta Adam in Eva v koledarju svetnikov? In to dan pred božičem!?

Objavljeno: 23. 12. 2019

|

<em>Zakaj</em> sta Adam in Eva v <strong>koledarju svetnikov</strong>? In to dan pred božičem!?

Dan pred božičem, 24. decembra, se Cerkev spominja prvih staršev Adama in Eve, a ne po naključju.

 

Zakaj se Adama in Eve spominjamo na sam predvečer Božiča?

V ozadju tega je globoka skrivnost: Bog ustvarja in blagoslavlja ljudi! Toda ljudje se lahko odtujimo od Boga in drug od drugega. Zato je postal Bog sam človek, da bi nam pokazal, da tudi če mi nismo več pri Bogu, je On še vedno z nami. Ali kot je rekel apostol Pavel: Kakor namreč v Adamu vsi umirajo, tako bodo v Kristusu tudi vsi oživljeni. Adam in Eva sta na svet sicer prinesla greh, toda drugi Adam (Jezus) in druga Eva (Marija), ki je rodila Jezusa, sta ga spet odvzela.

 

Adam in Eva sta na svet prinesla greh,

toda drugi Adam (Jezus) in druga Eva (Marija), ki je rodila Jezusa,

sta ga spet odvzela.

Odrešeni človek stoji više, kot je stal prvi človek pred grehom.

 

 

Kako sta prišla Adam in Eva v koledar svetnikov?

V koledarju svetnikov sta čisto splošno kot prestavnika človeštva, kajti zaradi Božjega učlovečenja na božič smo od Boga samega imenovani »sveti«. Bolj pozitivno izjavo o nas Adamovih sinovih in Evinih hčerah si je težko predstavljati.

Godovni dan Adama in Eve en dan pred božičem torej poudari, da so z Božjim učlovečenjem vrata raja ponovno odprta.

 

Že v raju Bog napove Odrešenika

Sveto pismo v uvodnih poglavjih poroča, da je Bog Adama in Evo ustvaril po svoji podobi in postavil v raj, kjer jima je prepovedal jesti le od drevesa spoznanja dobrega in hudega. Toda Eva je, zapeljana od zvite kače, vzela prepovedan sad in je jedla in ga dala Adamu, ki je tudi jedel. Sledil je njun izgon iz raja.

Toda ta pripoved se konča z žarkom upanja. Ko Bog izreče prekletstvo nad kačo, napove Odrešenika človeškega rodu. Napoveduje zmago nad satanom, tj. človekovo odrešenje. (1 Mz 3,15). Adamov greh je v hvalnici velikonočne vigilije označen kot »srečna krivda«, saj nam je prinesel Odrešenika. Odrešeni človek stoji više, kot je stal prvi človek pred grehom.

 

Adam pomeni »zemljan«, Eva pa »življenje« oz. »mati živečih«. Po judovskem koledarju sta nastala pred okrog 5771 leti. Arheologi iščejo raj najprej ob reki Evfrat v današnjem Iraku.

 

Upodabljanje

Adama in Evo najpogosteje upodabljajo gola v raju oziroma odeta s smokvinima listoma ob drevesu, na katerem je kača, in z jabolkom v rokah.

Na vzhodnih ikonah vstajenja, ki prikazujejo Jezusov spust v predpekel, Jezus Odrešenik podaja roke Adamu in Evi, kot prvima staršema, in prek njiju vsem njunim potomcem, ki čakajo na odrešenje v veliki procesiji.

 

Zavetnika

Adam je zavetnik vrtnarjev in krojačev, Eva je zavetnica deklet in žena. Po ljudskem verovanju imeni Adam in Eva zagotavljata dolgo življenje. Oba varujeta pred kačjim pikom.

 

Gradiva:

Več v rubriki Svetnik dneva >>>

 

 

 

Pripravila: dr. Brigita Perše

Povej naprej.