Deveti dan božične devetdnevnice po domovih: Rojen je Rešenik!

Objavljeno: 24. 12. 2019

|

Kategorije: Družina

<em>Deveti dan</em> božične devetdnevnice po domovih: <strong>Rojen je Rešenik!</strong>

Družinsko bogoslužje; 24. december – 9. dan

Na adventnem vencu prižgemo štiri sveče ...

Nocoj je poseben – sveti večer. Če nocoj iz kakršnih koli razlogov ne moremo v cerkev, je lahko tudi domače bogoslužje lepo in bogato. Tokrat se zberemo ob jaslicah in božičnem drevesu. Eden od otrok prižge luči na božičnem drevesu ali svečo pri jaslicah, drugi pojejo eno izmed božičnih pesmi ali vsi skupaj poslušajo primerno glasbo. Sledi odlomek iz Svetega pisma, ki ga vsi poslušajo stoje:

 

Berilo iz Apostolskih del (Apd 13,16-17.22-25)

Tedaj je Pavel vstal, dal znamenje z roko in rekel. »Možje  Izraelci in vi, ki se bojite Boga, poslušajte! Bog tega izraelskega ljudstva je izvolil naše očete in poveličal ljudstvo v egiptovskem izgnanstvu ter ga z dvignjeno roko popeljal iz njega. Ko ga je Bog zavrgel, jim je za kralja obudil  Davida. O njem je sam potrdil: Našel sem Davida, Jesejevega sina, moža po svojem srcu, ki bo izpolnil vse, kar hočem. Iz njegovega rodu  je Bog, kakor je bil obljubil, poslal Izraelu odrešenika Jezusa, ki ga je pred njegovim prihodom  Janez s krstom pokore napovedal vsemu izraelskemu ljudstvu. Ko pa je Janez končaval svoj tek, je govoril: » Mar mislite, da sem jaz? Jaz nisem. Toda glejte, za mano pride on, in jaz nisem vreden, da bi odvezal sandale z njegovih nog.«

 

Pesem: Poslušajte vsi ljudje, sveti Jožef v mesto gre….

 

JEZUSOVO   ROJSTVO (Lk 2,1-8)

Tiste dni je izšel ukaz cesarja Avgusta, naj se popiše ves svet. To popisovanje je bilo prvo v času, ko je bil  Kvirinij cesarski namestnik v Siriji. In vsi so se hodili popisovat, vsak v svoj rodni kraj. Tudi Jožef je šel iz  Galileje, iz mesta Nazareta, v Judejo, v Davidovo mesto, ki se imenuje Betlehem, ker je bil iz Davidove hiše in rodbine, da bi se popisal z Marijo, svojo zaročenko, ki je bila noseča. Ko sta bila tam,  so se ji dopolnili dnevi, ko naj bi rodila. In rodila je sina, prvorojenca, ga povila in položila v jasli, ker v prenočišču zanju ni bilo prostora.

 

Pesem: Sveta noč, blažena noč, vse že spi, je polnoč…..

 

Prošnja: Prosimo za novorojenčke, za otroke vseh starosti in za mladino!

Vsi: Prosimo te, usliši nas!

Prošnja: Prosimo za našo družino, naj nas božični prazniki povežejo in najdejo   odmev v našem vsakdanjem življenju!

Vsi: Prosimo te, usliši nas!

In še prošnja: Po osebnem namenu…

 

Zaključimo tako, da drug drugega pokrižamo V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Povej naprej.