Ko krst še ni bil dolgočasen

Objavljeno: 07. 01. 2020

|

Kategorije: Svetnik dneva, Vera

<em>Ko krst</em> še <strong>ni bil dolgočasen</strong>

Prva nedelja po prazniku Svetih treh kraljev je nedelja Jezusovega krsta, ki letos pride na 12. januarja. S to nedeljo se liturgično konča božični čas, čeprav ima v praksi bogoslužje božični značaj še vse do svečnice (2. februarja), ko običajno pospravimo jaslice in prenehamo peti božične pesmi.

 

»V valove bistre Jordana

stopilo Božje Jagnje je

in v krstu nam izmilo greh,

ki samo ga imelo ni.«

 

 

Poročilo iz Svetega pisma

Tisti čas je ljudstvo živelo v pričakovanju in so se v srcu vsi spraševali o Janezu, če ni morda on Mesija. Janez pa je vsem odgovóril: »Jaz vas krščujem z vodo, pride pa močnejši od mene, in jaz nisem vreden, da bi mu odvezal jermen njegovih sandal; on vas bo krstil s Svetim Duhom in ognjem.

Ko je vse ljudstvo prejemalo krst in je bil tudi Jezus krščen ter je molil, se je odprlo nebo. Sveti Duh je prišel nadenj v telesni podobi kakor golob in zaslišal se je glas iz neba: »Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje.« (Lk 3,15-16.21-22)

 

 

V razmislek

Janez Krstnik, kot že ime pove, je Jezusa iz Nazareta krstil z vodo. Pri tem so se zgodile neverjetne stvari: nebesa so se odprla, Božji Duh se je spustil nadenj v podobi goloba in zaslišal se je poseben glas, ki je prijetno govoril o ljubezni in sinovstvu. Krst takrat. Tedaj se je še nekaj dogajalo! Vera takrat še ni bila dolgočasna …

Krst danes. Večinoma je v praksi krščevanje otrok, kateremu sledi družinska “zabava”. Najpomembnejše, duhovno rojstvo človeka in vseživljenjsko prijateljstvo z Jezusom pa morda komajda opazimo? Ker itak babica to želi, ker je lep obred … So pa tudi drugačni … Ljudje, ki zavestno ponovno odkrijejo svoje krščanstvo. Krst seže globoko! Ko prejmemo krst v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha, smo preustvarjeni. Živeti krščanski poklic, pomeni živeti svetost!

 

»Vsakič, ko kdo pride v stik z nami, mora postati drugačen in boljši človek …« (Sv. Mati Terezija)

 

Osebno spraševanje:

  • Ali s svojo svetostjo vžigam srca ljudi za Ljubezen?
  • Ali izžarevam Božjo ljubezen, kot luna “izžareva” svetlobo sonca?

 

 

Spodbuda

Nedelja Jezusovega krsta je posvečena tudi spominu na naš krst, zato pri sv. maši običajno obnovimo krstne obljube.

Vsak je pri krstu prejel ime po nekem svetniku in s tem dobil zavetnika pri Bogu. Z imenom smo izročeni v posebno varstvo temu svetniku, katerega ime nosimo. Zato bi bilo dobro, če bi se vsaj na to nedeljo ali na svoj godovni dan ponovno srečali z življenjepisom svojega nebeškega zavetnika ter se z molitvijo oziroma obiskom sv. maše Bogu zahvalil, da ga lahko kličemo po imenu.

 

Na tem portalu rubriki Svetnik dneva >>>, pa bo lahko sčasoma vsakdo prebral kaj zanimivega o svojem zavetniku in si ogledal gradiva.

 

 

Gradiva:

 

 

Več v rubriki Svetnik dneva >>>

 

 

Pripravila: dr. Brigita Perše

 

Povej naprej.