Z novim letom nekaj manjših župnij pridruženih sosednjim večjim

Objavljeno: 07. 01. 2020

|

Kategorije: Cerkev v Sloveniji

Z novim letom <strong>nekaj manjših župnij</strong> pridruženih sosednjim <em>večjim</em>

V ljubljanski nadškofiji, ki ima 234 župnij, je z novim letom nastopilo nekaj sprememb, ki bodo olajšale delo nekaterih preveč obremenjenih duhovnikov. Dvanajst manjših župnij bo ukinjenih oz. pridruženih večjim.

Manj bo administrativnega dela, večjih pastoralnih sprememb pa ne bo. »Na teh župnijah bomo, kolikor bo mogoče, še naprej ohranjali svete maše tako ob nedeljah kot praznikih. Tudi verouk se bo, kolikor bo mogoče, nadaljeval, kot poteka sedaj. Združile pa se bodo na primer župnijske knjige kot so krstna, poročna, mrliška in druge uradne knjige, ki jih ima sedaj vsaka župnija. Te stvari bodo pridružene novi, večji župniji«, pojasnjuje generalni vikar ljubljanske nadškofije Franc Šuštar.

Kaj pa premoženje posameznih župnij? »To ostaja last pridružene župnije. Cerkev z vsemi premičninami in opremo, z vsem, kar so ljudje pripravili s svojim delom in vložili v to cerkev, pač tam ostane«.

Župnija Šenturška Gora se pridruži župniji Cerklje na Gorenjskem, župnija Golo se pridruži župniji Ig, župnija Draga se pridruži župniji Loški Potok, župnija Kokra se pridruži župniji Preddvor, župnija Velike Poljane se pridruži župniji Ribnica, župnija Gora pri Sodražici se pridruži župniji Sodražica, župnija Turjak se pridruži župniji Škocjan pri Turjaku, župnija Javorje pri Litiji se pridruži župniji Šmartno pri Litiji, župnija Leše se pridruži župniji Tržič – Bistrica, župnija Zapoge se pridruži župniji Vodice, župnija Sv. Planina se pridruži župniji Zagorje ob Savi in v Ljubljani se župnija Ljubljana – Sv. Trojica pridruži župniji Ljubljana – Marijino oznanjenje, cerkev Sv. Trojice pa bo tako postala samostanska, kot je že bila v preteklosti.

Vir: S. Sadar, Radio Ognjišče

Uredila: Mojca Bertoncel

Povej naprej.