Ponedeljek, 13. januar

Objavljeno: 13. 01. 2020

|

Ponedeljek, 13. januar

V Svetem pismu je veliko pripovedi o zaničevanju slabotnega
Današnje prvo berilo pripoveduje zgodbo o starših preroka Samuela. Elkaná je imel dve ženi: Ano, ki je bila nerodovitna in Peníno, ki je imela otroke. Penína, namesto, da bi tolažila Ano, ni zgubljala priložnosti za poniževanje ter trdo ravnanje z njo, da jo je s tem spomnila na njeno nerodovitnost.

Tudi v drugih odlomkih Svetega pisma se dogaja podobno, kot na primer med Hagáro in Sarájo, Abramovima ženama. Ta druga je bila nerodovitna. Iz slabotnejšega se norčujejo in ga zaničujejo tudi moški, kot v primeru Goljata, ki je zaničeval Davida, ali pa ženi, ki zaničujeta trpeča moža, kot sta to Jobova žena in Tobijeva žena.

Sprašujem se, kaj je v notranjosti teh oseb? Kaj je v nas, kar nas žene v to, da zaničujemo, slabo ravnamo ali pa se norčujemo iz slabotnejših? Razume se, če se kdo spravi na močnejšega, se verjetno iz zavisti… Ampak na slabotnejšega? Kaj je to v nas, kar nas žene v to? Je kot neka navada, kot da bi imel potrebo zaničevati drugega, da bi se počutil varnega. Kot potreba je…

Krutost med otroci. Papežev spomin iz otroštva
To se dogaja tudi med otroci. Ko sem bil še majhen, se spomnim, da je v naši četrti živela ženska Angiolina. Bila je umsko bolna. Ves dan je hodila naokoli po ulicah. Žene so ji dajale jesti, pa kakšno obleko, medtem ko so se otroci iz nje norčevali. Med sabo so si rekli: ‘Poiščimo Angiolino, da se bomo zabavali.’ Kolikšna zloba tudi v otrocih, da se znesejo nad šibkejšim.

Danes se to nenehno dogaja po šolah s pojavom bullyinga (ustrahovanja), spravljanja na šibkejše, tiste, ki so debeli, ki so takšni in takšni, ki so tujci ali so črni… spravljati se na druge, spravljati se na druge… otroci, mladostniki… Torej ne samo Penína, Hagára ali Tobijeva in Jobova žena, celo otroci. To pomeni, da je v nas nekaj, kar nas žene v to, da se spravimo nad slabotnejšega. Verjamem, da je to sled izvirnega greha.

Zakaj hočemo drugega izničiti? To je Satanovo delo
Morda bi psihologi dali svojo razlago glede te volje po izničenju drugega, ker je slabotnejši, vendar pa jaz pravim, da je to sled izvirnega greha. To je Satanovo delo. Satan namreč nima sočutja. Ko imamo dobro željo, da naredimo dobro delo, delo dejavne ljubezni, je to Sveti Duh, ki nas navdihuje. Ko pa opazimo v sebi željo, da bi napadli nekoga, ker je slabotnejši, je to brez dvoma hudič. Kajti hudičevo delo je napadati slabotnega.

Gospoda prosimo, naj nam da milost sočutja, tistega, ki je od Boga, od Njega, ki ima sočutje z nami in nam pomaga na naši poti.

Ervin Mozetič

Povej naprej.