Torek, 14. januar: Nauk z oblastjo

Objavljeno: 13. 01. 2020

|

Torek, 14. januar: Nauk z oblastjo

Današnji evangeljski odlomek  predstavlja Jezusa, ki je s svojo majhno skupnostjo učencev vstopil v Kafarnáum, mesto, v katerem je živel Peter in ki je bilo v tistem času največje v Galileji. Vstopil je v to mesto.

Njegova prva skrb je posredovanje Božje Besede z močjo Svetega Duha. Ljudje v shodnici so ob tem strmeli, kajti Jezus ‘jih je učil kakor nekdo, ki ima oblast, in ne kakor pismouki’.

Kaj pomeni ‘z oblastjo’? Pomeni, da se je v Jezusovih človeških besedah čutila vsa moč Božje Besede, čutila se je oblast samega Boga, navdihovalca Svetega pisma.  Ena od značilnosti Božje Besede je, da uresniči to, kar pravi. Božja Beseda je namreč skladna z njegovo voljo. Mi pa nasprotno pogosto izgovarjamo prazne, neutemeljene ali površne besede, besede, ki niso skladne z resnico. Božja Beseda pa je skladna z resnico ter povezana z njegovo voljo in stori to, kar pravi. In dejansko je Jezus potem, ko je pridigal, takoj pokazal svojo oblast tako, da je osvobodil moža, navzočega v shodnici, ki je bil obseden z hudim duhom. Prav ta Kristusova božanska oblast je prebudila reakcijo satana, navzočega v tem človeku. Jezus je takoj prepoznal glas hudiča in mu je zapretil: ‘Umolkni in pojdi iz njega!’ Ponovno so bili navzoči začudeni. Božja Beseda v nas prebudi čudenje. Da, to moč ima, da se začudimo.

Evangelij je beseda življenja, ki ne zatira ljudi, nasprotno, osvobaja tiste, ki so sužnji hudobnih duhov tega sveta, bodisi duha nečimrnosti, navezanosti na denar, ošabnosti, čutnosti… Evangelij spreminja srce. Evangelij spremeni življenje, preoblikuje nagnjenja k hudemu v dobre namene. Evangelij je sposoben spremeniti ljudi. Zaradi tega imamo kristjani nalogo, da odrešujočo moč razširjamo vsepovsod in s tem postanemo misijonarji ter glasniki Božje Besede. K temu nas spodbuja sam današnji odlomek, ki se konča z misijonarsko odprtostjo in pravi: ‘In glas o njem’, glas o Jezusu, ‘se je takoj razširil po vsej okolici Galileje’.

Jezusov čist pogled razkrinkava v nas vso zlaganost. Ko nekdo, ki ima čist pogled, odpre usta in pove to, kar vidi, je to »nauk z oblastjo«. Ne da se mu oporekati. Kadar svojo notranjost odprem Kristusovemu pogledu, se tudi moj pogled očiščuje – postaja otroško čist. Izbira je naša. Mogoče je danes najpomembnejše, da ne pozabimo: Sleparji so pogosto prevzemali vodstvo javnega mnenja. Če vidim drugače, še ne pomeni, da sem nor.”

Vedno si zapomnimo, da ima evangelij moč spremeniti življenje! Ne pozabimo tega, saj evangelij je blagovest, ki nas spreminja, če se mu pustimo spremeniti. Zaradi tega vas spodbujam, da imate vsakodnevni stik z evangelijem, da vsak dan preberete en odlomek, eno vrstico, ga premišljujete. Torej, da se vsak dan hranite iz tega neusahljivega vrelca zveličanja. To je moč, ki nas spreminja, preoblikuje, spreminja življenje, spreminja srce.

Naša življenja, niso ‘kar nekaj’. Naša življenja so del čudovitega Božjega načrta. Bog računa na vsakega od nas, da izpolni Očetovo voljo, da v sebi izriše čudovito podobo Božjega otroka. Vsakega od nas kliče, da drugemu oznani to čudovito sporočilo odrešenja. In ko vanj verujemo, je naša beseda trdna, jasna in se ji je težko upirati. To je nov nauk z oblastjo, nad katerim so se čudili Jezusovi sodobniki. Poskrbimo, da bodo tudi naše besede imele tako težo! Ker bodo prežete z življenjem, ki raste iz zavesti, da smo Božji otroci, ker bodo prežete z življenjem, ki je eno samo izpolnjevanje Očetove volje.

Govoriti, kakor nekdo, ki ima oblast, je torej naloga kristjana. To je naloga, ki izhaja iz zvestobe Bogu. Bodimo te dni še posebej pozorni, da bo naša beseda resnično nov nauk z oblastjo!

Ervin Mozetič

Povej naprej.