Torek, 21. januar: Sobota je ustvarjena zaradi človeka in ne človek zaradi sobote

Objavljeno: 15. 01. 2020

|

Torek, 21. januar: Sobota je ustvarjena zaradi človeka in ne človek zaradi sobote

Kaj to pomeni? Pomeni za nas katoličane iz nedelje narediti tri stvari: iz nje narediti dan za Gospoda, zase in za bližnjega.

Nedelja mora biti predvsem dan za Gospoda. Predstavljajmo si ribiče na barki ali pa mornarje na odprtem morju. Ure in ure so bili pozorni na mreže in na ribolov ali pa na plovbo, ne da bi se ozirali na kaj drugega. Potem pa pride trenutek, ko je potrebno spet vzeti v roke krmilo barke, pogledati na zemljevid in videti, ali plovejo v pravo smer. Sicer bi tvegali, da bi zadeli v kakšno drugo ladjo ali pa v čeri.

Tako je tudi v življenju. Po šestih dneh dela, poslov, skrbi, se je nujno ustaviti, preveriti, ali smo na pravi poti, ali uresničujemo namen svojega življenja. Redno in najbolj celovito sredstvo, za verne pa tudi nujno, da bi to uresničili, je udeležba pri nedeljski maši. Tam poslušamo Jezusovo besedo, spominjamo se njegove smrti in vstajenja; pri obhajilu se ga dotaknemo kakor Tomaž. To je globok vdih svežega zraka za našo dušo. Nedeljska maša je lahko, in običajno tudi je, čas najpomembnejšega srečanja na podeželju ali v mestni četrti, čas, ko se srečamo, kjer se pozdravimo v prazničnem ozračju, ko prekinemo anonimnost, ki tako zelo razčlovečuje današnje življenje.

Nedelja je tudi dan zase. V svoji modrosti je Stvarnik določil, da naj bo tudi dan, ko človek najde samega sebe in svojo svobodo. Ko se zave, da ima telo, ki ga je potrebno obnoviti, razum, ki ga je treba gojiti, družino ali prijatelje, s katerimi je treba biti. Nedelja je dar za človeka, da bi branil tisto, kar je v njem najdragocenejše. Potrebno je vedno znova odkrivati lepoto in potrebnost prazničnega počitka.

V to področje spadata tudi igra in razvedrilo. Človek potrebuje tudi to, da prekine napor in se izogne stresu. Rad rečem, da se Bog kot očka razveseli, ko vidi svoje otroke, kako se igrajo. V igri je skrita modrost. Prav glede tega se lahko veliko naučimo od otrok. Igra nam pomaga, da se ne jemljemo preveč zares. Ljudje današnjega časa nismo več sposobni prekiniti dela z igro, ker smo delo spremenili v igro. To je nevarna, zastrašujoča igra.

Tudi iti na stadion na različna tekmovanja ni slabo. To je način skupnega razvedrila in oblika druženja. Kvarno pa je, ko to postane tako pomembno, da se ljudje v nedeljo brez nogometa ali kakšnega drugega športa počutijo kakor izgubljeni in se sprašujejo: »Kaj pa naj zdaj počnem?« Tako človek dela škodo samemu športu, ker od njega pričakuje absolutno preveč, nekaj, česar ne more dati. Od tod se rojeva nasilje na stadionih. Iz športa so napravili najpomembnejši trenutek tedna in če razočara, je to katastrofa. »Človek ne živi samo od kruha,« je rekel Jezus.

In kaj naj rečem o zabavi? Zabava sama v sebi ni nekaj pokvarjenega. Zgrešene pa so oblike, ki si jih je privzela: nenaravni in zelo škodljivi urniki, razpečevanje droge; skratka, interesno izkoriščanje zabave mladih. Mladim bi rad zastavil vprašanje, ki naj jim seže do srca: se ti zdi človeško in vredno otroka, da morajo tvoji starši plačevati z neprespanimi nočmi, s tesnobo, s povišanim srčnim utripom in (Bog ne daj!) z grenkimi solzami za vse življenje, tvoje večurne zabave? Pomisli na to vsaj kdaj pa kdaj, ko v soboto zvečer odhajaš od doma. V ne tako oddaljeni prihodnosti se boš sam znašel v položaju, v katerem so danes tvoji starši. Zdi se, da so naslednje Jezusove besede danes namenjene mladim:

»Sobota je ustvarjena zaradi človeka in ne človek zaradi sobote« (Mr 2,27).

Sobota je za mlade, za njihovo zdravo zabavo, ne pa mladi za soboto, da bi bili žrtve mode in interesov »gospodarjev sobote«.

Končno je nedelja tudi dan za druge. Nedeljo lahko preživimo tudi tako, da lajšamo trpljenje in smo na večer zadovoljni in obogateni. Tako smo preživeli zares »lepo nedeljo«. Ni namreč globljega veselja, kot da se čutimo za nekoga koristni, da privabimo nasmeh na obraz človeka, ki pozna le žalost. Vsakogar izmed nas obkrožajo potrebe in trpljenje, ki naj bi ga lajšali. Ostareli, osamljeni, invalidi. Tudi to je način, kako posvečujemo praznik. Za vsako izmed teh drž pravi Jezus: »To ste storili meni!«

Naj bo Gospodovo veselje resnično vaša moč.

Pripravil: Ervin Mozetič

Povej naprej.