Zaupajmo Kristusovi besedi in se pustimo preoblikovati

Objavljeno: 28. 01. 2020

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Zaupajmo <em>Kristusovi besedi</em> in se pustimo <strong>preoblikovati</strong>

Papež Frančišek je vernike ob nedeljski avdienci povabil, naj zaupajo Kristusovi besedi, se odprejo za Očetovo usmiljenje in se pustijo preoblikovati milosti Svetega Duha.

Pri svojem razmišljanju se je navezal na evangelij, ki govori o začetku Jezusovega javnega delovanja (glej Mt 4,12-23). Začne se v Galileji, ki je v primerjavi z Jeruzalemom na periferiji, nanjo pa zaradi navzočnosti poganov mnogi gledajo sumničavo. »Iz tiste dežele ne moremo pričakovati nič dobrega in novega« pravijo; a ravno tam Jezus, ki je odraščal v galilejskem Nazaretu, začne svoje oznanjevanje.

Oznanja jedro svojega nauka, ki ga povzame z besedami: »Spreobrníte se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo« (Mt 4,17). To oznanilo je kakor silen snop svetlobe, ki gre skozi temo in reže meglo. Spominja na Izaijevo prerokbo, ki jo beremo v božični noči: »Ljudstvo, ki je hodilo v temi, je zagledalo veliko luč, nad prebivalci v deželi smrtne sence je zasvetila luč« (Iz 9,1). »S prihodom Jezusa, ki je luč sveta, je Bog Oče izkazal človeštvu svojo bližino in prijateljstvo. Dana sta nam zastonj brez naših zaslug. Božja bližina in Božje prijateljstvo nista naša zasluga: sta zastonjski dar, podarjen od Boga, mi moramo varovati ta dar,« je poudaril papež Frančišek.

Pojasnil je, da poziv k spreobrnjenju, ki ga Jezus namenja vsem ljudem dobre volje, v polnosti razumemo ravno v luči Božjega Sina. »Velikokrat se pokaže, kako nemogoče je spremeniti življenje, zapustiti pot egoizma, zla in greha, ker trud za spreobrnjenje usmerimo samo nase in na lastne sile, ne pa na Kristusa in njegovega Duha. A naše sprejetje Gospoda, se ne more omejiti na osebni napor – to bi bil greh napuha, ampak se mora izraziti v zaupni odprtosti srca in misli za sprejemanje Jezusove blagovesti. Ta Jezusova beseda, Jezusova blagovest, evangelij, je to, kar spreminja svet in srca! Zato smo poklicani, da zaupamo Kristusovi besedi in se odpremo za Očetovo usmiljenje ter se pustimo preoblikovati milosti Svetega Duha. In ravno tu se začne prava pot spreobrnjenja. Tako kot se je to zgodilo prvima učencema: srečanje z božjim Učiteljem, z njegovim pogledom, z njegovo besedo, ju je spodbudilo, da sta mu sledila, spremenila življenje in konkretno stopila v služenje Božjemu kraljestvu.«

Papež je dejal, da se je s presenetljivim in odločilnim srečanjem z Jezusom začela pot dveh učencev, kar ju je spremenilo v oznanjevalca in pričevalca Božje ljubezni do njegovega ljudstva. »V posnemanju teh prvih dveh glasnikov in sporočevalcev Božje besede, lahko vsak med nami dela korake po sledeh Odrešenika, da bi ponudil upanje vsem, ki ga nimajo.«

Vir: Vatikan News

Foto: Vatikan News

Uredila: Mojca Bertoncel

Povej naprej.