Teden družine2. dan

Objavljeno: 19. 03. 2020

|

Kategorije: Družina

<em>Teden družine</em> – <strong>2. dan</strong>

2. dan – petek, 20. marca

Pokličimo otroke, usedimo se skupaj na kavč in jih povabimo da prisluhnejo zgodbi. 

VSAK POTREBUJE NEKOGA, KI GA RAZUME

Trgovec je nad vrata obesil izvesek »Kužki naprodaj«. Taki napisi pritegnejo majhne otroke in kmalu seje pod trgovčevim izveskom pojavil fantiček. »Po koliko pa boste prodajali kužke?« je vprašal. Trgovec je odgovoril: »Približno od 30 do 50 dolarjev.« Fantiček je segel v žep in potegnil ven nekaj drobiža. »Imam 2,37 dolarja,« je rekel. »Jih lahko vidim?« Trgovec se je nasmehnil in zažvižgal. Iz pasje hišice je prišla psica. Pritekla je do trgovine, sledilo pa ji je pet drobnih, drobcenih kosmatih kepic. Eden od mladičkov pa je prav opazno zaostajal. Fantiček je takoj opazil šepajočega kužka in vprašal: »Kaj je narobe s tem kužkom?« Trgovec je pojasnil, da je mladička pregledal veterinar in ugotovil, da je brez kolčnega sklepa. Vedno bo šepal. Vedno bo hrom na eno tačko. Fantič se je vznemiril. »Tega kužka hočem kupiti.« Trgovec je rekel: »Ne, ni ti ga treba kupiti. Če si ga resnično želiš, ti ga podarim.« Fantič je bil vidno prizadet. Pogledal je lastnika naravnost v oči, dvignil prst in rekel: »Nočem, da mi ga Podarite. Ta kužek je vreden ravno toliko kakor vsi drugi in zanj bom plačal polno ceno. Pravzaprav, zdaj vam bom dal 2,37 dolarja, nato pa vsak mesec 50 centov, dokler ga ne odplačam.« Trgovec je ugovarjal: »Res ti ni treba kupiti tega kužka. Nikoli ne bo mogel teči, skakati in se igrati s tabo, kot bi se lahko drugi mladički.« Ob tem se je fantič sklonil, zavihal hlačnico in odkril grdo zmaličeno in pohabljeno levo nogo v veliki kovinski opornici. Ozrl se je k trgovcu in mehko rekel: »No, tudi jaz ne tečem ravno dobro in kužek potrebuje nekoga, ki ga razume!«

Dan Clark


Za pogovor: Poznaš koga, ki je drugačen od drugih ljudi? V čem je drugačen? Kako se ob tem počutiš? 

Molitev: Zmolimo za vse starše in botre, da bi razumeli svoje otroke, krščence in birmance ter jim znali priti naproti.

Lahko zmolimo skupaj očenaš in zdravamarijo. Še lepše pa je, če s svojimi besedami povzamemo vse tisto, o čemer smo se pogovarjali. Oblikujmo zahvalo ali prošnjo našemu nebeškemu Očetu. Povabimo še otroke, da povedo svoje molitve.

Na koncu zaključimo: Hvala ti, Oče, da si nam po Jezusu pokazal, kako ceniš prav vsakega izmed nas. Vsi smo zate enako dragoceni in pomembni, ne glede na to, koliko smo mi nepopolni. Pomagaj nam, da ne bomo nikogar sodili ali podcenjevali, ampak da bi si izkazovali spoštovanje in razumevanje, kakor nam ga je izkazal tvoj Sin. Amen.

Lahko še zapojemo pesem: Mi se imamo radi…

Celotna zloženka za Teden družine: Zloženka – Teden družine 2020

Povej naprej.