Teden družine4. dan

Objavljeno: 22. 03. 2020

|

<em>Teden družine</em> – <strong>4. dan</strong>

4. dan – nedelja, 22. marca

Pokličimo otroke, usedimo se skupaj na kavč in jih povabimo da prisluhnejo zgodbi. 

KAJ JE TO POGUM

»Torej misliš, da sem pogumna?« je vprašala. »Ja, mislim.« »Mogoče sem res. To pa zato, ker sem imela kar nekaj dobrih učiteljev. Povedala ti bom o enem izmed njih.

Pred leti sem kot prostovoljka delala v bolnišnici v Stanfordu in tam sem spoznala deklico. Ime ji je bilo Liza in imela je redko in zelo resno bolezen. Edina možnost za njeno ozdravitev je bila transfuzija krvi njenega petletnega bratca, ki je čudežno prebolel isto bolezen in zato imel v krvi protitelesca, potrebna za premaganje bolezni. Zdravnik mu je vse razložil in ga vprašal, ali je pripravljen sestri darovati kri. Opazila sem, da je le za trenutek okleval, nato pa globoko zajel sapo in rekel: »Storil bom to, če bo rešilo Lizo.«

Med transfuzijo je ležal na postelji zraven sestre in se smehljal — kot tudi mi vsi —, ko je videl, da se ji na lica vrača barva. Nato mu je obraz pobledel in nasmeh je izginil. Pogledal je zdravnika in s tresočim glasom vprašal: »Bom takoj začel umirati?«

Spričo svoje mladosti fantek namreč ni dobro razumel zdravnika. Mislil je, da bo moral sestrici dati vso svojo kri.«

»Ja, naučila sem se biti pogumna,« je dodala, »ker sem imela odlične učitelje.«

Dan Millma

 

Za pogovor: Kdaj si bil ti najbolj pogumen?  

Molitev: Zmolimo za dekleta in fante, da bi bili dovolj pogumni za pomembne odločitve v življenju.

Lahko zmolimo skupaj očenaš in zdravamarijo. Še lepše pa je, če s svojimi besedami povzamemo vse tisto, o čemer smo se pogovarjali. Oblikujmo zahvalo ali prošnjo našemu nebeškemu Očetu. Povabimo še otroke, da povedo svoje molitve.

Na koncu zaključimo: Hvala ti, Oče, da si nam po Jezusu pokazal, kaj je pravi pogum. On se je vedno pogumno postavil na stran pravice in resnice. Zaradi tega so ga nekateri sovražili, a se na to ni oziral in še naprej zdravil bolne, odpuščal grešnikom in pozival ljudi, naj se spreobrnejo. Daj tudi nam, da bi s Tvojo milostjo vedno ostali pogumni in zvesti Tebi. Amen.

Lahko še zapojemo pesem, kot npr.:

  • Jezus ljubi vse otroke
  • Ti si šel na križ
  • Na križ si šel, Gospod

Celotna zloženka za Teden družine: Zloženka – Teden družine 2020

Povej naprej.