Papež: Na pandemijo odgovorimo z molitvijo vsega sveta

Objavljeno: 23. 03. 2020

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Papež: Na <em>pandemijo</em> odgovorimo <strong>z molitvijo vsega sveta</strong>

Papež Frančišek je tudi v nedeljo opoldne v prazni knjižnici apostolske palače v Vatikanu preko medijev nagovoril veliko nevidno množico poslušalcev in gledalcev, željnih sprejeti žarek luči za pot, ki je pred nami. Razlagal je evangeljski odlomek današnje postne nedelje, ki govori o hrepenenju po luči, ki ga je v svojem srcu nosil sleporojeni človek. Spomnil je na Jezusovo trditev, da je on Luč sveta in da človekovo življenje razsvetljuje na dveh ravneh: na fizični in na duhovni.

Papež Frančišek nas je povabil k razmišljanju o doživetju človeka, ki je do srečanja z Jezusom bil od rojstva popolnoma slep, a je spregledal. Zagotovil je, da lahko nekaj podobnega doživimo tudi mi. V luči vere je ozdravljeni odkril svojo novo identiteto. Zaradi svoje povezanosti z Jezusom je postal »nova stvar«. Ni bil več ujetnik slepote in predsodkov.
Sveti oče je njegovo pot prehoda k luči primerjal poti osvobajanja od greha. Greh je namreč podoben temnemu zagrinjalu, ki pokriva naš obraz in nam preprečuje jasno videti sebe same in svet okoli nas. Božje odpuščanje pa odstrani to temačno prepreko in nam znova podari luč. Povabil je, naj se v tem postnem času, ki je ugodno obdobje za približanje Gospodu, na različne načine, ki nam jih omogoča Mati Cerkev, prosimo za Božje usmiljenje. Dodal je še, da smo ob tem, ko prejmemo Božjo luč, tudi sami povabljeni biti luč za druge ljudi.

Molitev 25. marca
Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je papež Frančišek izrekel pomemben poziv, naslovljen vsem voditeljem krščanskih cerkva. »V teh dneh preizkušnje, ko človeštvo drgeta pred grožnjo pandemije, bi rad vsem kristjanom predložil, da bi svoje glasove združene dvignili k Nebu. Vabim vse poglavarje cerkva in voditelje vseh krščanskih skupnosti, skupaj z vsemi kristjani raznih veroizpovedi, da bi prosili Najvišjega, vsemogočnega Boga, tako, da bi istočasno zmolili molitev, ki nas jo je naučil naš Gospod Jezus Kristus. Vse torej vabim, naj molijo večkrat na dan, vsi skupaj pa zmolimo Očenaš prihodnjo sredo, 25. marca, opoldne; vsi skupaj. Na dan, ko se mnogi kristjani spominjajo oznanila Devici Mariji o učlovečenju Božje Besede, naj Gospod usliši enodušno molitev vseh njegovih učencev, ki se pripravljajo slaviti zmago Vstalega Kristusa.«

Molitev 27. marca
Papež Frančišek je v nadaljevanju dodal, da bo s tem istim namenom pred praznim Trgom na ploščadi bazilike Sv. Petra vodil, molitev prihodnji petek, 27. marca, ob 18.00 uri. Toplo je vse povabil naj se duhovno tega udeležimo po sredstvih obveščanja. Poslušali bomo Božjo besedo, k Gospodu bomo povzdignili svoje prošnje in častili Najsvetejši zakrament. Z njim bo sveti oče ob koncu podelil blagoslov Urbi et Orbi (Mestu in svetu), s čimer bo povezana možnost prejema popolnega odpustka. Na pandemijo virusa hočemo, po papeževih besedah, odgovoriti z vseobsegajočo molitvijo, sočutjem in nežnostjo. Priporočil je, naj ostajamo povezani in naj najbolj osamljenim in preizkušanim ljudem damo občutiti svojo bližino. Podobno kot pri jutranji sveti maši, je tudi zdaj spodbudil, naj še danes popoldne vzamemo v roke Evangelij in v miru in počasi beremo 9. poglavje Janezovega evangelija. Zagotovil je, da bo tudi sam tako naredil, saj nam bo to vsem dobro delo.

 


Vir: Radio Ognjišče, s. Brigita Zelič

Foto:

Povej naprej.