Spletna premiera filma Goreči škof

Objavljeno: 03. 04. 2020

|

Kategorije: Filmi

<em>Spletna premiera</em> filma <strong>Goreči škof</strong>

Dokumentarni film Goreči škof predstavlja življenjsko zgodbo ljubljanskega nadškofa Antona Vovka, še posebej pa se osredotoča na dogodek, na katerega se navezuje že naslov in je pomembno zaznamoval Vovkovo življenje. Leta 1952 so ga namreč na poti na blagoslov novih orgel v Novem mestu polili z bencinom in zažgali.

Film je premiero doživel v Antonovem domu na Viču v Ljubljani leta 2017, 65 let po omenjenem dogodku. Nato je gostoval po številnih župnijah po vsej Sloveniji, videli pa so ga tudi rojaki v Clevelandu, Buenos Airesu in drugod. Pretresljivi dokumentarec je bil predstavljen tudi na več filmskih festivalih, med drugim tudi v Portorožu. V ZDA je prejel tudi nagrade. Po mnenju občinstva in žirije je prejel prvo nagrado na krščanskem filmskem festivalu. Posebno omembo so dobile tudi animacije, naredila sta jih Vid Planinc in Rok Malovrh. Na filmskem festivalu Christian Family Film Festival v Ellingtonu pa je premagal konkurenco v kategoriji dokumentarnih filmov.

Film je bil posnet po naročilu Nadškofije Ljubljana in t. i. Vovkovega odbora, ki vodi postopek za Vovkovo beatifikacijo. Film je nastal v produkciji Studia Siposh.

Vabljeni k ogledu!

 

Povej naprej.