Kako po Jezusovo delati za mir?

Objavljeno: 17. 04. 2020

|

Kategorije: Nekategorizirano

<strong>Kako po Jezusovo</strong> delati za <em>mir</em>?

Dejstvo je, da vsi ljudje hrepenimo po miru. Iščemo notranji mir v sebi, mir v zakonskem odnosu, v družini, na delovnem mestu, v domovini, mir v svetu… Ali ni potem nenavadno, da ga je vedno manj?

V Svetem pismu je beseda »mir« med najbolj pogostimi izrazi. Mir (šalom) v hebrejski kulturi ne pomeni le odsotnost vojne, medsebojnega nasprotovanja. Tudi ne pomeni neko nevtralno bivanje drug poleg drugega. Šalom pomeni aktivno, ljubeznivo, živahno in složno sobivanje, sožitje.

Nova zaveza mir še posebej izpostavi, saj se imenuje tudi »zaveza miru«, Jezusovo oznanilo pa »evangelij miru«, ki govori o »Bogu miru« in o »Božjem miru«. Mir torej ne označuje le tega, kar Bog podarja, ampak tudi to, kar Bog je: On sam je mir!

Človek že od nekdaj išče mir v sebi, mir v svetu, in to na vse mogoče načine. Danes ogromno ljudi išče miru v jogi, reiki energiji, vedeževanju, obiskovanju energijskih točk, atlantidskih prstanih, energijskih kamnih … Kljub vsem tem poskusom pa se zdi, da je strah pred prihodnostjo vedno večji in da je miru v naših srcih in v naših medosebnih odnosih vedno manj. Vse te tehnike in predmeti še celo povečajo nemir in zmedo v srcu, saj nas ne vodijo k sebi, Bogu in našim bližnjim. Sv. Avguštin je po spreobrnjenju zapisal: »Zase si nas ustvaril, Gospod, in nemirno je naše srce, dokler se ne spočije v tebi.«

Le če imamo mir v srcu, ga lahko živimo tudi v odnosih. Če dobro pomislimo, se vse vojne rodijo v človekovem srcu, pogosto v srcih povsem določenih ljudi. Tu so resnična »žarišča vojn«. Papeški pridigar Cantalamessa pravi: »Milijarde umazanih kapljic vode ne more nikoli ustvariti čistega oceana; tako milijarde ljudi, ki nimajo miru v srcu, ne bodo nikoli ustvarili človeštva, ki bi živelo v miru. O usodi miru se odloča v človeškem srcu.«

Ob rojstvu Božjega Sina so angeli peli: »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem!« Trideset let kasneje je isti Božji Sin obljubil: »Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi.« Kdor hoče torej zares delati za mir, mora najprej sprejeti Boga za Očeta. Takrat se v človekovo srce naseli Božji mir. Iz takšnega srca se mir širi na okolje in na ljudi, s katerimi živi. Druge bližnjice ni.

Luka M.

Foto: Radu Florin, Unsplash

Povej naprej.