Caritas Internationalis v Komisiji za covid-19, ustanovljene na papeževo željo

Objavljeno: 20. 04. 2020

|

<strong>Caritas Internationalis</strong> v <em>Komisiji za covid-19</em>, ustanovljene na papeževo željo

Caritas Internationalis je del Komisije za covid-19, ki je bila ustanovljena na željo papeža Frančiška. Skupaj z Dikasterijem za služenje celostnemu človeškemu razvoju bo koordinirala prvo delovno skupino Komisije, ki bo namenjena poslušanju in podpori krajevnih Cerkva.

Kot je poudaril Aloysius John, generalni tajnik Caritas Internationalis, je v Afriki, na Bližnjem vzhodu, v Južni Ameriki, Oceaniji in Evropi Karitas v prvih vrstah pri soočanju s covidom-19, tudi na področjih, kjer ne deluje nobena druga organizacija. Po njegovih besedah je njihovo delo živo pričevanje poslanstva Cerkve v služenju najranljivejšim ter celotni človeški družini.

Prva faza: prisluhniti krajevnim Cerkvam

Skupaj z Dikasterijem za služenje celostnemu človeškemu razvoju je Caritas Internationalis pričela s prvo fazo, v kateri želijo prisluhniti krajevnim Cerkvam. Več kot 140 škofovskih konferenc je že odgovorilo na vprašalnik, v katerem so zapisale, katere so največje potrebe v posameznih državah in kakšne ukrepe so uvedli, da se pandemija ne bi širila. Na ta način bo po Johnovih besedah mogoče iskati primerne odgovore za pomoč.

Takojšnje ukrepanje

Dejstvo, da je Karitas prisotna po vsem svetu ter trdno ukoreninjena v družbenih stvarnostih, ji omogoča, da lahko takoj ukrepa tudi v primeru covida-19 ter še naprej izvaja svoje programe pomoči. Kot je še dejal generalni tajnik Caritas Internationalis, skušajo biti hitri in iznajdljivi, da bi še naprej služili najbolj ranljivim. K temu jih je pred nekaj dnevi povabil tudi sveti oče, ko so mu predstavili svoje prizadevanje v boju proti novemu koronavirusu.

Ustanovljen solidarnostni sklad

Z namenom, da bi nudili takojšnje in učinkovite odgovore, je Caritas Internationalis ustanovila poseben solidarnostni sklad kot odgovor na covid-19. Le-ta predstavlja vidno znamenje solidarnosti vesoljne Cerkve in bo omogočil Karitas ter drugim katoliškim organizacijam nadaljevanje nudenja pomoči. Hkrati bodo lahko uvedli tudi preventivne ukrepe za zajezitev okužb z virusom, pri čemer bodo posebno pozornost namenili državam, v katerih bi imelo širjenje epidemije še veliko hujše posledice, kot smo jim priča v Evropi.

Prednostna področja za sredstva iz sklada

Prednostna področja, katerim bodo namenjena sredstva iz Sklada, so naslednja: preventiva in nadzor okužb, dostop do čiste vode in higiensko-zdravstvenih storitev ter oskrba s potrebščinami za osebno zaščito (maske, rokavice itd.). Prav tako bodo upoštevali predloge za omejitev širjenja covida-19, ki vključujejo osveščanje in širjenje informacij glede preprečevanja okužb ter pomoč skupnostim pri zagotavljanju varnosti hrane. Kot je poudaril John, obstajajo področja, kjer ranljivi prebivalci na pandemijo gledajo kot na manjše zlo. V Ruandi, na primer, ljudje v nekaterih predelih ne upoštevajo varnostnih ukrepov zaradi hudega pomanjkanja hrane ter pravijo, da raje umrejo zaradi novega koronavirusa kot zaradi lakote.

V nekaterih državah pomanjkanje sredstev Karitas

Danes je bolj kot kdajkoli prej potrebno poskrbeti za oskrbo z nujnimi življenjskimi dobrinami, ki jih zagotavlja Karitas, kljub temu, da covid-19 precej vpliva tudi na njeno delo. John kot primer navede Karitas Jeruzalem, ki se v Palestini sooča s pomanjkanjem sredstev in ji grozi, da ne bo mogla več priskrbeti hrane in higienskih pripomočkov za 500 družin, ki potrebujejo pomoč.

Vabilo k prispevanju v Sklad

Sklad je že prejel prve prošnje za pomoč, vendar pa bo odgovor nanje odvisen od sredstev, ki jih bodo uspeli zbrati. Caritas Internationalis zato vse vabi, da bi prispevali v omenjeni sklad, s čimer bodo lahko Karitasu in drugim karitativnim organizacijam krajevnih Cerkva pomagali pri udejanjanju njihovih programov pomoči.

Povezani v solidarnosti preko univerzalnega bratstva

Generalni tajnik Caritas Internationalis je ob tem še dejal, »da smo danes vsi povezani v strahu, vendar pa bi morali biti povezani tudi v solidarnosti preko univerzalnega bratstva.« Ob tem je poudaril, da je edini način, na katerega lahko premagamo to pandemijo, ta, da smo združeni pri soočanju s tem velikim izzivom za človeštvo.

Sredstva je mogoče donirati na dva načina: preko spletne strani Caritas Internationalis: https://www.caritas.org/donation/covid-19-response-fund/ ali z nakazilom na tekoči račun pri Zavodu za verske ustanove (IOR) IBAN: VA29001000000020179007.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

 

Povej naprej.