Papeževa poslanica ob dnevu medicinskih sester

Objavljeno: 13. 05. 2020

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Papeževa <em>poslanica</em> <strong>ob dnevu medicinskih sester</strong>

12. maja smo obhajali mednarodni dan medicinskih sester in bolničarjev. Papež Frančišek je ob tej priložnosti napisal posebno poslanico.

Dragi bratje in sestre!

Danes obhajamo mednarodni dan medicinskih sester, v okviru mednarodnega leta medicinskih sester, bolničarjev in babic, ki ga je razglasila Svetovna zdravstvena organizacija. Na ta dan se spominjamo tudi dvestoletnice rojstva Florence Nightingale, ki je ustanoviteljica sodobne zdravstvene nege.

V tem zgodovinskem trenutku, ki je zaznamovan z izrednimi zdravstvenimi razmerami po vsem svetu zaradi pandemije virusa covid-19, smo ponovno odkrili, kako temeljnega pomena je lik medicinskih sester, bolničarjev, pa tudi babic. Vsak dan smo priče pogumu in požrtvovalnosti zdravstvenih delavcev, posebej medicinskih sester in bolničarji, ki s strokovnostjo, odpovedjo, čutom odgovornosti in ljubezni do bližnjega pomagajo obolelim za virusom, tudi za ceno svojega zdravja. Dokaz za to je, žal, visoko število zdravstvenih delavcev, ki so umrli med zvestim izpolnjevanjem svojega služenja. Molim zanje – Gospod vsakega pozna po imenu – ter za vse žrtve te epidemije. Naj Vstali vsakomur podeli svetlobo raja, njihovim družinam pa tolažbo vere.

Medicinske sestre in bolničarji od nekdaj opravljajo ključno vlogo pri nudenju zdravstvene pomoči. Vsak dan v stiku z bolniki izkušajo travmo, ki jo povzroča trpljenje v življenju osebe. So moški in ženske, ki so se odločili, da bodo odgovorili »da« na posebno poklicanost: biti dobri samarijani, ki poskrbijo za življenje in rane bližnjega. Varuhi in služabniki življenja, medtem ko dajejo potrebne terapije, vlivajo pogum, upanje in zaupanje (prim. Nova listina zdravstvenih delavcev, št. 1-8).

Drage medicinske sestre in bolničarji, moralna odgovornost vodi vašo strokovnost, ki ni zreducirana na znanstveno-tehnično poznavanje, ampak jo neprenehoma razsvetljuje odnos z bolnikom, ki je človeški in ki počlovečuje. »Ko skrbite za ženske in moške, otroke in ostarele, v vsakem obdobju njihovega življenja, od rojstva do smrti, ste vključeni v nenehno poslušanje, ki je namenjeno razumevanju bolnikovih potreb v obdobju, ki ga preživlja. Pred edinstvenostjo vsake situacije ni nikoli dovolj slediti samo protokolu, ampak se zahteva stalno – kar je naporno – prizadevanje za razločevanje in pozornost do posamezne osebe.« (Govor članom Italijanske zveze zaposlenih v bolničarstvu, 3. marec 2018)

Vi – mislim tudi na babice – ste blizu osebam v ključnih trenutkih njihovega življenja, rojstvo, smrt, bolezen in ozdravljenje, da bi jim pomagali premagati najbolj travmatične situacije. Včasih se znajdete poleg njih medtem ko umirajo in jim darujete podporo in tolažbo v zadnjih trenutkih. Zaradi te predanosti ste vi med »svetniki sosednjih vrat« (Homilija, 9. april 2020). Ste podoba Cerkve, »poljske bolnišnice«, ki še naprej opravlja poslanstvo Jezusa Kristusa, ki se je trpečim osebam približal in jih ozdravil vsakovrstne bolezni ter se je sklonil, da bi umil noge svojim učencem. Hvala za to vaše služenje človeštvu!

V mnogih državah je pandemija razkrila tudi mnoge pomanjkljivosti na področju zdravstvenega varstva. Zato se obračam na odgovorne v državah po vsem svetu, naj vlagajo v zdravje kot v primarno skupno dobro, okrepijo ustanove ter zaposlijo več medicinskih sester, da bi tako vsem zagotovili primerne zdravstvene storitve, v spoštovanju dostojanstva vsake osebe. Pomembno je dejansko priznati bistveno vlogo, ki jo ima ta poklic pri negi bolnikov, dejavnosti v izrednih razmerah na določenem področju, preprečevanju bolezni, pospeševanju zdravja, pomoči v okviru družine, skupnosti, šole.

Bolničarji, medicinske sestre, kot tudi babice, imajo pravico in si zaslužijo biti bolj cenjeni in vključeni v procese, ki zadevajo zdravje oseb in skupnosti. Dokazano je, da vlaganje vanje izboljša rezultate na področju nudenja pomoči in splošnega zdravja. Zato je potrebno poskrbeti za razvoj njihovega strokovnega profila, zagotoviti primerna sredstva na znanstveni, človeški, psihološki in duhovni ravni za njihovo formacijo; prav tako je potrebno izboljšati delovne pogoje ter jim zagotoviti pravice, da bi mogli opravljati svoje služenje v polnem dostojanstvu.

V tem smislu imajo združenja zdravstvenih delavcev pomembno vlogo; poleg tega, da nudijo celovito formacijo, spremljajo posamezne člane ter jim dajejo čutiti, da so del enega telesa in niso nikoli izgubljeni in sami pred etičnimi, ekonomskimi in človeškimi izzivi, ki jih prinaša ta poklic.

Posebej babicam, ki skrbijo za nosečnice in pomagajo na svet njihovim otrokom, pravim: vaše delo je med najbolj plemenitimi, ki obstajajo, saj se neposredno posveča služenju življenju in materinstvu. V Svetem pismu sta imeni dveh junaških babic, Šifre in Pue, ovekovečeni na začetku Druge Mojzesove knjige (prim. 1,15-21). Tudi danes nebeški Oče gleda na vas s hvaležnostjo.

Dragi bolničarji, drage medicinske sestre in babice, naj ta obletnica v središče postavi dostojanstvo vašega dela, v blagor zdravja celotne družbe. Vam, vašim družinam in tistim, za katere skrbite, zagotavljam svojo molitev ter vam iz srca podeljujem apostolski blagoslov.

Rim, Sv. Janez v Lateranu, 12. maj 2020

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.