Vatikanski muzeji se pripravljajo na ponovno odprtje

Objavljeno: 13. 05. 2020

|

<strong>Vatikanski muzeji</strong> se pripravljajo na <em>ponovno odprtje</em>

Vatikanski muzeji se postopoma pripravljajo na ponovno odprtje za obiskovalce. Generalni tajnik vatikanskega governatorata, msgr. Fernando Vérgez Alzaga, je v intervjuju za Vatican News spregovoril o dejavnostih v času zaprtja ter o novih pogojih in zagotavljanju varnosti za obiskovalce. Vstop bo na začetku mogoč le z vnaprejšnjo rezervacijo, obvezna pa bo uporaba rokavic in maske.

Virtualni obiski ne morejo nadomestiti stvarnosti

Kot je povedal msgr. Alzaga, so pripravili različne virtualne obiske muzejev, vendar pa ti »nikoli ne morejo nadomestiti stvarnosti, saj so osebe tiste, ki ohranjajo muzeje žive. Za doživljanje lepote umetnosti so potrebne oči in srce.«

»Družina« Vatikanskih muzejev šteje skoraj 1000 ljudi

Vatikanski muzeji, ki so v letu 2019 sprejeli skoraj sedem milijonov obiskovalcev z vsega sveta, so bili zadnje tedne zaprti za javnost. Kljub temu pa so nadaljevali z nekaterimi nujno potrebnimi dejavnostmi, za kar je zadoščalo približno trideset zaposlenih na dan. Po besedah generalnega tajnika governatorata je to izredno nizka številka, glede na to, da sicer »družina« zaposlenih in sodelavcev v Muzejih  šteje skoraj tisoč ljudi. Med njimi so pazniki, umetnostni zgodovinarji, restavratorji, zaposleni na upravi ter pri različnih drugih službah.« V zadnjih dveh tednih so počasi ponovno začeli tudi z drugimi dejavnostmi. Ta čas je ključnega pomena za to, da se tudi zaposleni privadijo na nove varnostne protokole ter uvajajo prilagoditve, ki so nujno potrebne ob novo nastali situaciji.

Soočanje s krizo

Msgr. Alzaga je nato odgovoril na vprašanje, kako so se Vatikanski muzeji soočili z nastalo krizo ter kako se bodo spopadli z ekonomsko krizo v prihodnjih mesecih. Dejal je, da je bila prva skrb zagotoviti plačo za vse zaposlene, kot je izrecno želel sveti oče. Drugi korak je bil ukiniti vse nenujne stroške. »Kakor v vsaki dobri družini, je zdaj čas za varčevanje in da se odpravi odvečno, stori kakšno žrtev ter počaka na boljše čase,« je poudaril msgr. Alzaga ter dodal, da naprej gledajo z zaupanjem. Pri tem jim gotovo pomaga dejstvo, da so Vatikanski muzeji trdna ustanova, tudi z ekonomskega vidika.

Več tišine, sicer virtualni ogledi muzejev

V nadaljevanju je beseda tekla o potencialni večji prisotnosti Muzejev na digitalnem področju v času karantene. Po besedah generalnega tajnika governatorata se za to niso odločili, ampak sta bila zadnja dva meseca tudi zanje meseca tišine. Pri tem je spomnil na papeža Frančiška, ki je bil sam na praznem Trgu sv. Petra, na pogled na muzejske dvorane in galerije brez ljudi ter poudaril, da tišina vabi k molitvi. Zato so se tudi Vatikanski muzeji v tem času raje malo umaknili ter omejili svojo komunikacijo. Za tiste, ki bi želeli, pa je na njihovi uradni spletni strani na voljo več virtualnih ogledov Muzejev, vključno s Sikstinsko kapelo. Pred dobrim mesecem so prav tako odprli uradni Instagram profil @vaticanmuseums, kjer vsak dan predstavijo eno izmed del iz papeških zbirk.

Rezervacije, merjenje temperature, rokavice, maske

Datum ponovnega odprtja Vatikanskih muzejev zaenkrat še ni znan, vendar pa se uslužbenci že pripravljajo na nove okoliščine in zdravstvene protokole, ki jih bo potrebno upoštevati: ob prihodu bodo obiskovalcem izmerili temperaturo in izročili rokavice in maske. Vatikanska uprava za zdravje in higieno je pripravila deset točk glede higienskih pravil in družbene razdalje, ki jih je potrebno natančno upoštevati. Vstop v Muzeje bo mogoč izključno s predhodno rezervacijo, tako da bodo lahko obiskovalce bolje razporedili. Vse potrebne informacije bodo na razpolago na spletni strani ter na potrdilu o rezervaciji vstopnice.

Prilagoditev odpiralnega časa za domačine?

Glede na to, da bodo vsaj na začetku obiskovalci Vatikanskih muzejev predvsem prebivalci Rima, v vodstvu razmišljajo, da bi prilagodili odpiralni čas in sicer tako, da bi dali več možnosti za popoldanske in večerne obiske, posebej ob koncu tedna. Poleg Muzejev bodo ponovno odprli tudi Vatikanske vrtove ter turistične, muzejske in kulturne dejavnosti kompleksa Papeških vil v Castel Gandolfu, za katere na željo svetega očeta skrbijo Vatikanski muzeji.

Sodelovanje z organizatorji potovanj

Po besedah msgr. Alzage je težko napovedati, koliko obiskovalcev lahko pričakujejo v prihodnjih mesecih, dokler se pandemija ne bo končala. Vendar pa je poudaril, da je v svetu turizma ključnega pomena ohranjanje stalnega odnosa in zaupanja z organizatorji potovanj. Preko njih namreč lahko vnaprej predvidijo tržne dinamike sektorja ter izberejo in razvijajo projekte in pobude. Skupaj z njimi tudi v tem trenutku iščejo različne možnosti ter skušajo razumeti, kakšna bi bila lahko situacija v bližnji prihodnosti.

Manj skupin in manjše skupine

Generalni tajnik vatikanskega governatorata je pri tem spomnil tudi na delo turističnih vodnikov, na katere se pogosto pozablja in se prav tako v tem trenutku nahajajo v težki situaciji. Če bodo prihajale skupine, ki jih bodo sprejeli muzeji, bodo po njegovih besedah tudi vodniki lažje delali. Res je, da na začetku gotovo ne bodo številčne, upoštevati pa je potrebno tudi, da bodo morale biti manjše kot do sedaj. Pri vsem tem je po Alzagovem mnenju potreben čas in potrpežljivost, vendar pa se bodo na vseh področjih potrudili po svojih najboljših močeh.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican Media

Obj.: M. B.

Povej naprej.