Papež dodal nove vzklike v Lavretanske litanije: Mati usmiljenja, Mati upanja in Tolažba migrantov

Objavljeno: 22. 06. 2020

|

Papež dodal <strong>nove vzklike v Lavretanske litanije</strong>: <em>Mati usmiljenja, Mati upanja</em> in <em>Tolažba migrantov</em>

Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov je na god Marijinega brezmadežnega Srca po odobritvi papeža Frančišek objavila pismo predsednikom škofovskih konferenc z naročilom naj se v lavretanske litanije vstavijo vzkliki: »Mati usmiljenja«, »Mati upanja« in »Tolažba migrantov.

Objavljamo odlomek iz navedenega pisma:

Kot romarica proti svetemu Jeruzalemu, da bi uživala v neločljivem občestvu s Kristusom, svojim Ženinom in Odrešenikom, Cerkev stopa po poteh zgodovine v zaupanju Vanjo, ki je verovala Gospodovi besedi. Iz evangelija vemo, da so se namreč Jezusovi učenci od samih začetkov naučili slaviti »blagoslovljeno med ženami« in računati na njeno materinsko priprošnjo. Krščanska pobožnost je Devici Mariji, ki je privilegirana in zanesljiva pot do srečanja s Kristusom,  skozi stoletja prihranila nešteto naslovov in vzklikov. Tudi v današnjem času, ki je prepreden z razlogi za negotovost in zmedenost, se Božje ljudstvo še posebno z naklonjenostjo in zaupanjem pobožno zateka k njej.

Kot razlagalec tega čutenja je papež Frančišek, ko je sprejel izražene želje, odločil, da se v obrazec litanij blažene Device Marije, ki jim pravimo »Lavretanske«, vnesejo vzkliki »Mati usmiljenja«, »Mati upanja« in »Tolažba migrantov«.

Prvi vzklik bo umeščen za »Mati Cerkve«, drugi za »Mati milosti božje«, tretji pa za »Pribežališče grešnikov«.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M.B.

Povej naprej.