Papežu predstavili novi misal v italijanskem jeziku

Objavljeno: 31. 08. 2020

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Papežu predstavili <strong>novi misal</strong> v <em>italijanskem jeziku</em>

Kardinal Gualtriero Bassetti, je v petek, 28. avgusta, skupaj z nekaterimi člani odbora Italijanske škofovske konference za pripravo novega misala, papežu Frančišku predstavil novo izdajo tega bogoslužnega besedila v italijanskem jeziku. Le-ta bo dokončno nadomestila dosedanji misal od velike noči 2021 dalje.

Bogastvo živega izročila Cerkve

Kot je Italijanska škofovska konferenca zapisala v sporočilu za javnost, se je »papež Frančišek zahvalil za prejet dar in poudaril pomen opravljenega dela ter kontinuiteto pri udejanjanju koncila.« Kardinal Bassetti je spomnil, da Misal »ni samo bogoslužno sredstvo, ampak zanesljiva in normativna oporna točka, ki varuje bogastvo živega izročila Cerkve. Prenovljeno besedilo je dragocena priložnost za formacijo vseh krščenih.«

Posodobljen jezik

Novi misal lahko župnije v Italiji že uporabljajo, njegova uporaba pa bo obvezna od 4. aprila prihodnje leto, ko bomo obhajali veliko noč. Tako so sklenili italijanski škofje, njihovo odločitev pa je papež Frančišek potrdil 16. maja 2019. Poleg sprememb in obogatitev tretje tipične latinske izdaje novi misal vsebuje izbirna besedila, ki so bila na novo sestavljena in bolj ustrezajo jeziku ter pastoralnim situacijam skupnosti. Večinoma so bila že uporabljena tudi v drugi izdaji misala v italijanskem jeziku iz leta 1983.

Novosti

Naj omenimo dve novosti novega prevoda misala, ki sta bili sicer že znani: besede »in ne vpelji nas v skušnjavo« v molitvi očenaš bodo zamenjane s prošnjo »ne prepusti nas skušnjavi«. Sprememba je tudi pri Slavi: namesto »mir na zemlji ljudem, ki so blage volje«, se bo po novem molilo »mir na zemlji ljudem, ki jih Gospod ljubi«. Misal je izdala Verska ustanova sveta Frančišek Asiški in Katarina Sienska. Za zdaj je na voljo v eni velikosti, v Vatikanski založbi bo na razpolago od konca septembra dalje.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.