Papež družinam: Širiti življenje, vero, upanje in ljubezen

Objavljeno: 14. 09. 2020

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Papež družinam: <strong>Širiti življenje</strong>, <em>vero, upanje in ljubezen</em>

Papež Frančišek je v sporočilu udeležencem italijanskega Narodnega romanja družin za družino zaželel, da bi krščanske družine v Evropi in po svetu še naprej oblikovale veliko reko, ki širi življenje, vero, upanje in ljubezen.

13. Narodno romanje družin za družino, ki je potekalo v soboto, 12. septembra 2020, se je letos zaradi pandemije odvijalo preko neposrednega medijskega prenosa, in sicer z dveh prizorišč – iz marijanskih svetišč v Pompejih in v Loretu. Vodilna tema so letos bile Pavlove besede, namenjene krščanski skupnosti v Korintu: »Veselite se, spodbujajte se, bodite istih misli« (2 Kor 13,11). Na udeležence in sodelujoče se je obrnil tudi papež Frančišek in zagotovil svojo duhovno bližino, obenem pa spodbudil k širjenju življenja, vere, upanja in ljubezni.

Kot vedno je dogodek organizirala Prenova v Duhu, v sodelovanju s papeškima prelaturama v Pompejih in Loretu, uradom za pastoralo družin pri Italijanski škofovski konferenci in Nacionalnim forumom združenj družin, pod posebnim pokroviteljstvom Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije.

Papež je organizatorjem in sodelavcem pobude izrazil naklonjenost, saj so »v tem času, ko družine na poseben način trpijo zaradi posledic pandemije«, ponovno ponudili to »pričevanje vere in solidarnosti, da bi vsak lahko iz molitve in bratskega občestva zajemal upanje in moč za hojo naprej«. Sporočilo, ki ga je v papeževem imenu podpisal državni tajnik kardinal Pietro Parolin, je bilo naslovljeno na generalnega tajnika Italijanske škofovske konference Stefana Russa.

»Sveti oče še posebej upa, da bodo začetek šolskega leta vsi živeli z velikim čutom odgovornosti, v pričakovanju obnovljenega edukativnega pakta, kjer so protagonisti družine in ki v središče postavlja osebe dečkov in deklic: njihova rast, ki je zdrava, pravilno oblikovana in družabna, je pogoj za vedro in rodovitno prihodnost celotne družbe,« piše v sporočilu. Papež Frančišek se je prav tako pridružil romarjem pri prošnji za Marijino priprošnjo, »da bi krščanske družine v Italiji, Evropi in po svetu še naprej oblikovale tisto veliko reko, ki širi življenje, vero, upanje in ljubezen v Božjem ljudstvu in celotni družbi«. Vsem je podelil svoj blagoslov in zaprosil za molitev.

Narodno romanje družin za družino se je v skladu s predpisanimi ukrepi zaradi pandemije začel v marijanskem svetišču v Pomejih. Program je obsegal molitev in pričevanja ter rožni venec za družine, ob koncu pa so v zrak spustili balone z molitvami otrok. Dogodek se je nadaljeval v marijanskem svetišču v Loretu, kjer je ob začetku novega šolskega leta potekala izročitev Mariji. Sledilo je evharistično obhajanje, ki ga je daroval nadškof Fabio Dal Cin.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.