Iščete službo? Potem so ti svetopisemski navedki kot nalašč za vas!

Objavljeno: 07. 10. 2020

|

Kategorije: Vera

<strong>Iščete službo</strong>? Potem so ti <em>svetopisemski navedki</em> kot nalašč <em>za vas</em>!

Včasih se največji življenjski izzivi rešijo, ko samo odpremo srce Bogu. Vendar običajno ne gre tako zlahka, ko smo v res nezavidljivem položaju. Preprosto je drugemu reči, da je treba zaupati, težje je uporabiti isti nasvet, ko se sami znajdemo v negotovosti. Čas, ko iščete službo, pa naj gre za prvi vstop na trg dela ali zamenjavo službe, je zagotovo poln pričakovanja in zahteva zaupanje.

Iščite službo s svetopisemskimi besedili

Sveto pismo je staro tisoč let, vendar modrost svetopisemskih besedil tudi danes daje dragocene nasvete. V njih najdemo vodila, spodbudo, upanje in moč. So svetilka našim nogam (prim. Ps 119,105). Pomagajo nam lahko tudi v času iskanja zaposlitve!

Po končani osnovni šoli se vpišemo v srednjo šolo. Če smo izbrali gimnazijo, je logično zaporedje izbira in vpis na študij. Kaj pa, ko končno dobimo v roke diplomo? Sledi obdobje iskanja zaposlitve. Ta negotov čas lahko traja več mesecev. Pogosto je to težko obdobje. Začnemo dvomiti o lastni identiteti, počutimo se neuporabne in skrbi nas za prihodnost.

Vsi ti občutki in misli so del naravne reakcije. Pomembno je, da si v teh trenutkih ne dovolimo, da bi nas prevzeli, in da ostanemo pravi kristjani – ljudje upanja.

»Tudi jaz vam pravim: Prosíte in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo!« (Lk 11,9)

Sliši se tako preprosto. Pa je tako težko, ker zahteva naše zaupanje. Opustiti moramo trgovanje z Bogom, kjer želimo kot v supermarketu vzeti le tisto, kar si želimo sami, in to plačati z nekaj recitiranimi molitvami. Toda Bog išče srce. Prosi nas, naj dihamo in živimo z Njim – da vstopimo v pustolovščino življenja z Njim. Zavedati se moramo, da je tisto, kar nam naklanja, lahko tudi drugačno, in lepše od tega, kar si sami predstavljamo.

»Do zdaj niste ničesar prosili v mojem imenu. Prosíte in boste prejeli, da bo vaše veselje dopolnjeno.« (Jn 16,24).

Naše veselje je lahko popolno šele, ko začnemo gledati z njegovimi očmi. Ko sprejmemo življenje kot poligon svetosti in se odločimo, da bomo vse hvaležno sprejeli iz Božje roke. Vsako situacijo pozdravljamo kot dobrodošlo, ker smo trdno prepričani, da naše življenje in celo naše iskanje službe vodi Bog. Da je smiselno, zakaj vse poteka tako kot poteka. Da nas na tej poti Bog gradi za končni cilj – nebesa.

Ne obupajte. Bodite potrpežljivi. Delajte, naredite vse, da najdete službo. In vse dobro prepletite z molitvijo. Če ste ob tem nasvetu ostali brez besed, preberite spodnji psalm.

Zaupaj v Gospoda in delaj dobro,

prebivaj v deželi in se pasi v zaupanju.

Razveseljuj se v Gospodu,

pa ti bo dal, kar želi tvoje srce.

Izroči svojo pot Gospodu,

zaupaj vanj, in on bo storil.

Dal bo, da tvoja pravičnost zasije kakor luč,

tvoja pravica kakor poldan.

Bodi miren pred Gospodom, zaupaj se mu …

 

(Ps 37, 3-7)

 


Vir: Lea Potočar, Žena vrsna. Objavljeno z dovoljenjem izključno za Portal Pridi in poglej.

Prevod: Mojca Bertoncel

Foto: Unsplash

Povej naprej.