Tudi v slovenskih kinematografih si bo prihaja film Fatima

Objavljeno: 13. 10. 2020

|

Kategorije: Nekategorizirano

Tudi v <em>slovenskih kinematografih</em> si bo prihaja<strong> film Fatima</strong>

13. oktobra se spominjamo Marijinega zadnjega prikazanja trem pastirčkom Luciji, Frančišku in Jacinti v Fatimi. V dokaz, da so Marijina prikazovanja resnična, je 13. oktobra 1917 množici 50000 do 70000 ljudi, ki se je zbrala na kraju prikazovanj v Irijski globeli, »zaplesalo sonce«. Sončni čudež so videle številne priče, oddaljene tudi 40 kilometrov od kraja prikazovanj.

Ko bo zaradi ukrepov v povezanosti s COVID to mogoče, tudi v slovenske kinematografe prihaja film Fatima, ki gledalcem nazorno in zgodovinsko pristno predstavi Marijina prikazanja v Fatimi. Skozi osebno zgodbo Lucije in njene družine film odlično predstavi duhovni svet, nadnaravno dogajanje, boj med dobrim in zlim, moč molitve ter velike preizkušnje, v katerih se v času Marijinih prikazanj znajdejo trije otroci, ki ne omahujejo pod težo pritiskov odraslih.

Zgodba, postavljena na filmsko platno, izpostavi čas prve svetovne vojne, ko svojci vedno znova na javnem trgu čakajo novice o svojih najdražjih, sinovih in možeh, ki so na fronti. V to dogajanje bolečine, trpljenja in lakote poseže Marija, ki se prikaže trem otrokom. Odrasli, tudi najbližji, jim ne verjamejo, označijo jih za lažnivce, se jih sramujejo in jih obtožujejo. Toda otroci vztrajajo.

Film najbolj izpostavi osebno doživljanje najstarejše vidkinje Lucije, njeno ljubezen do brata, ki je bil prav tako vpoklican v  vojsko, bolezen njene matere, ki zaradi bolečine odsotnosti in skrbi za svojega sina, Lucije ne sprejema in ji ne izraža materinske naklonjenosti, pa tudi moč Lucijine molitve k Mariji, ki jo usliši in prežene usodo smrti njenih ljubljenih. Lucijin brat se vrne živ, mati, ki je na smrtni postelji, ozdravi.

Film gledalca prav zaradi te intimne zgodbe čustveno in duhovno izjemno nagovori in razkrinka načine delovanja hudega duha, ki udari tam, kjer človeka najbolj boli. Razkrinka tudi dvoličnost družbe, ki si sama izbira »svojo resnico«, zavrača tiste, ki izstopajo ter išče »tržne niše« in lastne koristi. Film odlično prikaže tudi razliko med pristno vero Božjega ljudstva in določeno obliko verskega fanatizma ter po drugi strani racionalizma, ki zavrača vse, kar je nadnaravno.

Gledalce bo zagotovo navdušil način, na katerega je film posnet, izjemna igra otrok – pastirčkov ter način prikaza nadnaravnih dogodkov.

Film si je že mogoče ogledati tudi pri nekaterih spletnih ponudnikih kot so Amazon Prime, Google Play in Youtube.

 


Pripravila: Mojca Bertoncel

Foto: Kolosej

Povej naprej.