Drugo pismo birmancu

Objavljeno: 14. 10. 2020

|

Kategorije: Družina

<em>Drugo</em> pismo <strong>birmancu</strong>

Kaj ti ponuja zakrament sv. birme. To je naslov drugega pisma birmancu, ki ga objavljamo spodaj. Piše mu ga botra Iva Nežič Glavica, ki se je postavila v vlogo njegovega nebeškega zavetnika, katerega ime nosi – sv. Nikolaja.

2 Kaj ti ponuja zakrament sv. birme

Dragi Nik,

upam, da si uspešno štartal v novo šolsko leto. Deveti razred!!! Še zdaj te vidim, kako si kot mali »čukec«, s štrlečimi lasmi ☺, kobacal po vaši dnevni sobi. Noro, kako leta bežijo!

V prejšnjem pismu sem ti obljubil, da se ti ponovno oglasim. Danes ti želim napisati par besed o tem, kaj ti lahko zakrament sv. birme podari za življenje.

Veš, zakramenti so kot smerokazi, ki stojijo ob pomembni h križiščih človekovega življenja in to od njegovega rojstva pa vse do njegove smrti. Preko njih Bog človeku ponuja dodatno pomoč in oporo za življenje.

Tudi ti se trenutno nahajaš v pomembnem življenjskem obdobju. Postajaš vedno bolj samostojen in tako je tudi prav. Sam si izbiraš svoj stil oblačenja, frizuro, način govorjenja. Sam se odločaš za prijatelje, s katerimi se boš družil. Sam si izbiraš hobije, s katerimi se želiš ukvarjati in tako dalje.

Vendar s samostojnostjo sprejemaš tudi odgovornost. Nahajaš se na križiščih, na katerih boš sprejemal pomembne življenjske odločitve, kot npr: Za katero srednjo šolo oz. poklic se boš odločil? Po kakšnih načelih oz. vrednotah želiš živeti? Kakšno vlogo bo pri tem imela vera? Nik, ne bo ti vedno lahko. Zato ti Bog ob teh križiščih preko zakramenta sv. birme ponuja svojo roko. Pošilja ti darove sv. Duha, s pomočjo katerih boš lahko postavil dobre temelje za svoje življenje. Pomagajo ti lahko, da se boš razvil v trdno osebnost in da boš tudi rastel v osebni veri, ki se bo kazala v tvojih besedah in dejanjih.

Nik, zelo pomirjujoče je vedeti, da na teh križiščih ne stojiš sam in da ni vse odvisno samo oz. izključno od tebe. Če boš zaupal in hodil po svetu z odprtimi očmi in srcem, boš na svoji poti opazil ljudi, ki ti jih pošilja Bog. Veš, Božja pomoč ni nekaj neotipljivega in nevidnega. Vedno – ampak res vedno – se kaže v konkretnih ljudeh in dogodkih. Ni naključje, da ti je Bog podaril ravno te starše. Imaš dobre starše, ki ti z besedo in zgledom po svojih najboljših močeh kažejo, kako premagovati življenjske izzive in kako živi človek, ki zaupa v Boga. Ni naključje, da si si za botra izbral Andreja. Navkljub temu, da se z njim nista velikokrat videla, vedi, da je človek, ki mu lahko zaupaš in se nanj zaneseš. Še posebej takrat, ko ne boš našel skupnega jezika s svojimi starši. Naloga botra je, da te podpira in skupaj s teboj išče odgovore na različna vprašanja, ki se ti bodo zastavljala. Za začetek ti pošiljam Andrejevo telefonsko številko, ki je 123 456 789. Nikoli ne veš, morda ti pride prav – zagotovo pa bo vesel kakšnega tvojega SMS, MMS, vica itd. ;)Dragi Nik, želim ti lep teden, ki je pred teboj!

sv. Nikolaj

PS: V pismu ti prilagam še knjižico Žarek nebeške luči. Je dvoje v enem – dobro branje in večerna molitev hkrati.

 

Literatura in viri uporabljeni v pismih:

  • Žarek nebeške luči, Odg. Vinko Škafar, Župnija Maribor – Sv. Jožef.
  • http://mladikat.si/birmanec/
  • Stanko Gerjolj, Živeti, delati in ljubiti, Celje: Mohorjeva družba

 

Objava: Luka M.

Foto: Ben White, Unsplash

Povej naprej.