Kako bomo letos obhajali praznik vseh svetih in spomin vseh vernih rajnih?

Objavljeno: 23. 10. 2020

|

Kako bomo <em>letos</em> obhajali <strong>praznik vseh svetih</strong> in spomin vseh <strong>vernih rajnih</strong>?

Slovenski škofje so objavili priporočila Slovenske škofovske konference za obhajanje praznika vseh svetih (1. november) in spomina vseh vernih rajnih (2. november) v času epidemije bolezni COVID-19.

V njih navajajo, naj se zaradi zdravstvenih razmer na praznik vseh svetih in spomina vseh vernih rajnih opusti tradicionalno obiskovanje sorodnikov in prijateljev. Verniki zasebno ali s člani svoje družine (skupnega gospodinjstva) obiščite samo grobove v domači župniji oz. znotraj svoje statistične regije in tam molite za rajne.

Duhovniki bodo blagoslovili vse grobove na pokopališču z enega samega mesta (pri pokopališki kapeli ali cerkvi, križu oziroma vežici ali ob vhodu), brez blagoslova posameznih grobov in brez navzočnosti vernikov. Blagoslov grobov bo spremljalo zvonjenje zvonov župnijske cerkve in pokopaliških kapel. Tako bodo verniki po domovih z molitvijo lažje spremljali to sveto opravilo.

Vernike škofje vabijo, naj med prazniki v domači župniji opravijo sveto spoved, prejmejo sveto obhajilo, darujejo za svete maše za pokojne, opravijo dobro delo in prejmejo odpustek. Kako prejmemo odpustek, je predstavljeno na spletni strani Katoliške cerkve v Sloveniji.

Namesto nakupov cvetja in sveč škofje vabijo vernike, da pri domačem duhovniku darujejo za svete maše (za svoje pokojne sorodnike, za zdravje v družini, za blagoslov pri delu, za srečen zakon, za uspeh v šoli, za starše, za prijatelje itd.).

Župnikom škofje svetujejo, naj po spletu, e-pošti in socialnih omrežjih župljane povabijo k darovanju za mašne intencije in za vzdrževanje župnije.

Škofje vabijo, da se na večer pred praznikom vseh svetih (1. november) in spominom vseh vernih rajnih (2. november) ob 18.00 oglasijo zvonovi po vseh župnijskih cerkvah ter povabijo k družinski in osebni molitvi za rajne (npr. rožni venec).

Župniki so povabljeni, da predlog družinske molitve za pokojne za oba večera objavijo na spletni strani svojih župnij. Predlog molitve bo objavljen tudi na spletni strani Katoliške cerkve v Sloveniji: https://katoliska-cerkev.si.

Ob sklepu škofje vabijo duhovnike, redovnike in redovnice ter vernike, naj dosledno uresničujejo državna in cerkvena navodila za preprečevanje epidemije ter ohranitev svojega zdravja in zdravja bližnjih.

 


Vir: Katoliška Cerkev (celotno besedilo je na voljo na naslednji povezavi)

Foto: M. B.

Obj.: M. B.

Povej naprej.