V noči na praznik Vseh svetih v sosednji Avstriji zažari “Noč tisočerih luči”

Objavljeno: 29. 10. 2020

|

V <em>noči na praznik Vseh svetih</em> v sosednji Avstriji zažari <strong>“Noč tisočerih luči”</strong>

31. oktobra zvečer v številnih župnijah zasije na tisoče lučk: želijo nas pripraviti na praznik Vseh svetih. Cerkve, kapelice, sveti kraji, poti, vabijo, da se potopite v praznično vzdušje. Na dan Vseh svetih se ne spominjamo le znanih svetnikov, ampak tudi “vsakdanjih svetnikov”: tistih, ki so dobro delali na skrivaj in tako delali svet lepši. Žarek luči v Noči tisočerih luči kaže, da »sveto« obstaja tudi v mojem osebnem življenju – in samo čaka, da ga odkrijem.

Dan vseh svetnikov ni samo praznik svetnikov, ki jih poznamo, ampak tudi »vsakdanjih svetnikov«, ki so dobro delali na skrivnem.

Katoliška mladina po vsej Avstriji se vseh svetih spominja tudi s pomočjo pobude Noč tisočerih luči. Uspešen pastoralni projekt je bil prvič izveden v Lienzu na Tirolskem leta 2005, danes pa poteka po celotnem Tirolskem in v drugih delih Avstrije.

Čeprav morajo biti sodelujoči letos zaradi ukrepov proti koronavirusu drug od drugega oddaljeni, so tudi s pomočjo te pobude vseeno lahko blizu Bogu in svetnikom. Ob prižganih svečkah na praznik Vseh svetih se mladi in starejši verniki umirijo in molijo.

Kljub težkim razmeram bodo tudi letos samo v škofiji v Innsbrucku pripravili preko 50 tovrstnih projektov, pri pripravi sodelujejo številni mladi, ki dogodek pripravljajo z veliko zavzetostjo in ljubeznijo.

Več na: www.nachtder1000lichter.at

 


Pripravila: M. B.

Foto: Unsplash

 

Povej naprej.