Svet evropskih škofovskih konferenc o novem Direktoriju za katehezo

Objavljeno: 02. 11. 2020

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Svet <em>evropskih škofovskih konferenc</em> o novem <strong>Direktoriju za katehezo </strong>

V preteklih dneh je potekalo online srečanje za škofe oz. tiste, ki so pri škofovskih konferencah evropskih držav odgovorni za katehezo. V središču je bilo razmišljanje o posledicah in izzivih, ki jih prinaša novi Direktorij za katehezo, ki ga je 23. marca letos odobril papež Frančišek. Priprava dokumenta, ki ga je uredil Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije, je trajala skoraj pet let, pri njej pa je sodelovalo preko 80 mednarodnih strokovnjakov s področja kateheze.

Sultana: Ne uniformnost, ampak ustvarjalnost

Kot je med tokratnim srečanjem poudaril duhovnik Carl-Mario Sultana, tajnik katehetske službe pri Komisiji evangelizacija in kultura Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), novi Direktorij »ne išče uniformnosti za vsako ceno«, ampak želi »pri katehezi spodbuditi ustvarjalnost«, ki bo v skladu s splošnimi načeli, predstavljenimi v besedilu. Pri tem je prav tako pomembno upoštevati »konkreten družbeno-kulturni, pastoralni in katehetski kontekst, v katerem se izvaja.«

Direktorij z vidika šestih tematik

Sultana je Direktorij predstavil z vidika naslednjih šestih poglavitnih tematik, ki so po njegovem mnenju »navdušujoče, na nek način pa tudi izvirne«:

– apostolska spodbuda Evangelii gaudium papeža Frančiška kot trden temelj Direktorija,

– kerigmatična kateheza,

– katehumenat,

– sodobni družbeni in kulturni kontekst, zaznamovan z digitalno kulturo,

– mistagogija ter

– tema z naslovom »Pot lepote – Via Pulchritudinis«.

Glede zadnje tematike je Sultana poudaril, da pot lepote ostaja eden izmed virov za katehezo, ki more danes doseči osebe v realnem kontekstu, v katerem živijo. Preko umetnosti, literature in glasbe, ki obstajajo v vsaki delni Cerkvi, se po njegovih besedah posameznikom lahko pomaga, da si zastavljajo bivanjska vprašanja, ki jih na koncu lahko pripeljejo do Boga. Cerkve v Evropi imajo s svojimi številnimi bogastvi lepote s tega vidika izredno veliko priložnosti.

Msgr. Hranić: Kateheza je posebna naloga škofov

Đakovsko-osiješki nadškof, msgr. Đuro Hranić, vodja katehetske službe pri Komisiji evangelizacija in kultura Sveta evropskih škofovskih konferenc, je spomnil, da je kateheza posebna naloga škofov: oni so namreč prvi kateheti svojih škofij in si morajo skupaj z direktorji katehetskih uradov prizadevati za uvajanje smernic novega Direktorija v škofijah. Dodal je, da je bistvena naloga, ki jo morajo vedno opravljati z gorečnostjo, »kateheza, njena temeljna povezanost z evangelizacijo; kako pomagati vsaki osebi, da bi se osebno srečala z Jezusom Kristusom in se odprla služenju Cerkvi, da bi mogel biti Gospod oznanjen in bi ga spoznali vsi.«

Msgr. Fisichella: Direktorij, »predzadnja beseda«

O pastoralnem vidiku Direktorija za različne evropske stvarnosti pa je na srečanju spregovoril nadškof Fisichella, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije. Dejal je, da novi dokument ni »zadnja beseda«, ampak pravzaprav »predzadnja«: predvideno je namreč, da bi lahko krajevne Cerkve dodale »zadnjo besedo«, po tem, ko bodo različne škofovske konference uvedle novi Direktorij in videle njegove učinke na svojih področjih.

Kard. Bagnasco: Pomagati človeštvu

Kardinal Angelo Bagnasco, predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc, pa je ob koncu poudaril, da je najboljši zaveznik evangelija človek sam. Pri tem je spomnil na povabilo sv. Avguština »vrni se vase« in dejal, da je potrebno našemu človeštvu »pomagati ponovno najti samo sebe; pomagati razmišljati, da bi na dan prišla praznina mnogih mitov, zaradi katerih se človeško življenje zapravlja, vendar pa ostaja nemirno in nezadovoljno.«

Tretji Direktorij za katehezo po koncilu

Novi Direktorij je za katehezo je tretji po drugem vatikanskem koncilu – prvi je izšel leta 1971, drugi pa leta 1997. Kot je zapisano v 10. točki, Direktorij »ponuja temeljna teološko-pastoralna načela in nekatere splošne smernice, ki so bistvene za izvajanje kateheze v našem času. Seveda imajo delne Cerkve nalogo, da poskrbijo za njihovo uveljavljanje ter za operativne smernice. Poklicane so, da oblikujejo predlagana skupna načela tako, da bodo vključena v lastni cerkveni kulturni kontekst. Ta Direktorij je torej sredstvo za izdelavo nacionalnega ali lokalnega Direktorija, … ki bo mogel splošne smernice prevesti v jezik posameznih cerkvenih skupnosti.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.