Nadškof Stanislav Zore v spremni besedi k Bibliografiji nadškofa Alojzija Šuštarja

Objavljeno: 12. 11. 2020

|

Kategorije: Cerkev v Sloveniji

<em>Nadškof Stanislav Zore</em> v spremni besedi k <strong>Bibliografiji nadškofa Alojzija Šuštarja</strong>

Ljubljanski nadškof metropolit dr. Alojzij Šuštar, prvi predsednik Slovenske škofovske konference, je bil rojen 14. novembra 1920. Ob stoletnici njegovega rojstva se zahvaljujemo Bogu, da nam ga je dal in za vse, kar nam je dal po njem. Ob tej obletnici pozdravljam objavljeni seznam njegovih spisov. Bibliografija nadškofa dr. Alojzija Šuštarja navaja njegova dela v osmih enotah: A Knjige, B Razprave, C Članki, Č Predavanja, D Govori, E Intervjuji, F Uvodi in Spremne besede, G Recenzije. Vsaka enota ima svoje sporočilo. Govori nam o nadškofovi izredni marljivosti, razgledanosti in vsestranski dejavnosti.

Kot prvi od desetih otrok je nadškof Šuštar doma na kmetiji trdo delal. Ob svojem očetu in materi se je učil brati iz knjige stvarstva. Mati je bila »kakor sonce, ki vsako jutro brez hrupa vzide in zvečer brez hrupa zaide. Pa vendar sonce ves dan greje, sveti in vsemu daje rast.«

Oče mu je govoril: »Vidiš, Lojze, globoko v zemljo je treba položiti seme. Nihče ga ne opazi. Pride zima in sneg vse prekrije. Za zimo pride pomlad, iz zemlje poženejo zelene bilke, toda še veliko časa bo minilo, dokler vse ne dozori za žetev.« Nadškof Šuštar sam pripoveduje, da je od nekdaj nanj naredila močan vtis Kristusova beseda o pšeničnem zrnu, ki pade v zemljo in obrodi obilen sad (Jn 12,24). Kot otrok in pozneje še kot študent je na domači kmetiji doživljal setev in žetev, zato si je za svoj škofovski grb izbral pšenični klas ter zrna, ki padajo v zemljo. Vidna je notranja zveza med žitom in kruhom ter njegovim pomenom za življenje kakor tudi povezava med kruhom in evharistijo.

Študij teologije in njegova profesorska služba sta ga notranje oblikovala pri osebni rasti. Omenimo vsaj dvoje: doktorsko disertacijo »De caritate apud Ioannem apostolum« je iz nemščine prevedel v latinščino za pisno objavo. Njeno vsebino pa je ves čas skrbno prevajal v življenje. Med številnimi Šuštarjevimi knjigami in razpravami zavzema posebno mesto vprašanje vesti in oblikovanje vesti. Nadškof Šuštar je bil v vseh svojih odločitvah in dejanjih izjemno vesten in odgovoren, skrben in natančen. Kot človek dialoga in kot glasnik človekovega dostojanstva je zavzeto sodeloval z vsemi ljudmi dobre volje. Vedno je študiral in bral, pisal in predaval; s tem je udejanjal učiteljsko in oznanjevalno službo. Ustvaril je velikanski opus, kar je razvidno iz njegove bibliografije. Njegov ugled doma in po svetu med drugim odraža tudi jubilejni zbornik ob njegovi 75-letnici »Božjo voljo spolnjevati« (SŠK Ljubljana-MD Celje 1995, 744 strani). Tedaj je kar 77 njegovih prijateljev z vsega sveta v trinajstih jezikih izpričalo svoje spoštovanje do njega.

Celjski Mohorjevi družbi, ki je že doslej objavila pomembne knjige, posvečene nadškofu Šuštarju, izrekam zahvalo, da v sodelovanju s Slovensko škofovsko konferenco objavlja to Bibliografijo.

Pričujoči seznam bo nepogrešljiv pripomoček vsem, ki bodo želeli bolje spoznati nadškofovo delovanje, pisati o njem ali iskati navdihe. Jubilej ob stoletnici rojstva nadškofa dr. Alojzija Šuštarja je lepa priložnost za nadaljnje preučevanje njegovega dela.

Ljubljana, 14. novembra 2020, ob stoletnici rojstva nadškofa dr. Alojzija Šuštarja.

 

Msgr. Stanislav Zore OFM

Ljubljanski nadškof metropolit in

predsednik Slovenske škofovske konference

 


Vir: Katoliška Cerkev

Foto: Katoliška Cerkev

Obj.: M. B.

Povej naprej.