Teden zaporov letos pod geslom: Združeni v zapori

Objavljeno: 12. 11. 2020

|

<strong>Teden zaporov</strong> letos pod geslom: <em>Združeni v zapori</em>

V tednu od 15. do 21. novembra bomo tudi letos obhajali teden zaporov, ki vsako leto poteka v okviru Katoliške cerkve in tudi drugih krščanskih cerkva ter skupnosti. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani v večji meri zavedali potreb vseh, ki se jih dotika beseda zapor.

Naslov letošnjega tedna zaporov je »Združeni v zapori«. Zaprte osebe vedo vse o zaporu, ki je precej bolj neusmiljena izkušnja kot »ostati doma«, ki so jo številni izkusili med virusno pandemijo/epidemijo. Vendar so se zunaj zaporskih zidov ljudje vseh starosti morali naučiti, kako se prebijati skozi negotovost, mnogi so občutili strah, zbeganost in pomanjkanje nadzora. V preteklih mesecih smo izgubili svobodno bližino svojih najbližjih, celo vse do točke smrti. Nekateri ljudje so v tem času občutili neznosno breme bolečine in žalosti. Nekateri so bili osamljeni in izolirani, spet drugi so si želeli več prostora, biti stran od ljudi. Vse to se občuti za zaporskimi zidovi 365 dni na leto.

Ko med letošnjim tednom zaporov molimo za vse kakor koli vpletene v kazensko pravosodje, za zaporsko osebje, svojce zaprtih, žrtve kaznivih dejanj in za same zaprte osebe, ne govorimo o socialni distanci, ampak o fizičnem distanciranju. Molimo za družbeno povezanost in obnovljene odnose ter odprtost za velikodušno ljubezen Boga, ki hrepeni po bližini z vsako posamezno osebo, ki jo ceni in pozna po imenu. Župnijska občestva, skupnosti in različne ustanove bo k molitvi in medsebojni povezanosti vabil temu namenjen plakat.

Besedilo na zadnji strani plakata je lahko ob posameznih dneh tedna v pomoč pri oblikovanju ene od prošenj za vse potrebe pri liturgijah. Naj nas letošnji teden zaporov med seboj poveže v molitvi in skrbi za vse brate in sestre, ki v sebi doživljajo zapor in težo življenja v različnih dimenzijah.

 

Pripravil: Robert Friškovec, zaporniški vikar


Vir: Sporočila slovenskih škofij

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.