Nadškof Stanislav Zore ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč

Objavljeno: 15. 11. 2020

|

<em>Nadškof Stanislav Zore</em> ob svetovnem dnevu <strong>spomina na žrtve prometnih nesreč</strong>

Nagovor nadškofa Stanislava Zoreta ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč

Vsakoletni Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je za vse spodbuda k razmišljanju in odgovornosti, zato se želim najprej zahvaliti tistim, ki v svetovnem merilu in tistim, ki v našem okolju vsako leto pripravijo vsebino in pobude tega dneva spomina, obenem pa tudi organizirajo dogodke, ki nas ozaveščajo v osebni udeležbi v prometu.

Čeprav že samo ime dneva nosi v sebi spomin, pa nas letošnji moto vabi k pomoči preživelim. Preživeli so tisti, ki so doživeli prometno nesrečo in so jih posledice te nesreče začasno ali trajno zaznamovale. Zanje si moramo prizadevati, da bodo deležni najboljše možne zdravstvene in druge oskrbe.

Ukrepanje v tej smeri pomeni najprej storiti vse, da bo ponesrečencev čim manj – se pravi imeti dobro oskrbovane avtomobile in druga prometna sredstva, pa tudi poskrbeti za dobre ceste. Oboje pa ne more nadomestiti odgovornega voznika, ki ob upoštevanju prometnih predpisov in razmer za vožnjo stori vse, da bi on, pa tudi vsi drugi udeleženci v prometu varno prišli na svoj cilj. Če bo ponesrečencev čim manj, bodo tisti, ki pa bodo vendarle doživeli nesrečo, deležni tudi boljše zdravstvene oskrbe.

Preživeli pa so tudi tisti, ki so v prometni nesreči izgubili nekoga, ki jim je bil dragocen. Tudi ti ljudje potrebujejo pomoč. Ena od oblik pomoči svojcem je, da se skupaj z njimi spominjamo njihovih najdražjih. Da jim damo čutiti, da nismo pozabili nanje, da jih nismo pustili v preteklosti, ampak da so bili tudi za nas dragoceni in jih nosimo s seboj.

Kot kristjani pa v izraze sočutja in skrbi za žrtve prometnih nesreč povabimo tudi našega Boga. Blagoslavljamo avtomobile in druga prometna sredstva, da bi bili potniki v njih deležni Božjega varstva. Pri maši se večkrat spominjamo udeležencev v prometu, pa tudi žrtev in njihovih svojcev, da bi bili deležni blagoslova in tolažbe. Kajti tisti, ki ga položimo v Božji spomin, je deležen življenja, ki ne mine.

Zato dovolite, da tudi sedaj prosim Boga, naj vsem, ki so v prometu, pošlje v spremstvo svoje angele, da bodo varno prišli na cilj svoje poti, poškodovane v nesrečah naj podpira pri okrevanju, vsi umrli pa naj bodo deležni luči njegovega pogleda. To prosimo po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

 


Katoliška Cerkev

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.