E-simpozij s p. Hansom Zollnerjem za člane Ekspertne skupine za zaščito mladoletnih in ranljivih odraslih pri SŠK

Objavljeno: 17. 11. 2020

|

Kategorije: Cerkev v Sloveniji

<strong>E-simpozij s p. Hansom Zollnerjem </strong>za člane <EM>Ekspertne skupine za zaščito mladoletnih in ranljivih odraslih</EM> pri SŠK

Za pravnike, sodnike in zagovornike v cerkvenih kazenskih postopkih ter druge, ki pomagajo pri ugotavljanju odgovornost za storitve hudih kaznivih dejanj spolne zlorabe nad mladoletnimi in ranljivimi odraslimi osebami, je 16. novembra 2020 dopoldne potekal strokovni posvet s p. Hansom Zollnerjem, ki velja za enega vodilnih cerkvenih strokovnjakov na področju zaščite otrok in mladoletnih.

Predavatelj je izpostavil bistvene, tudi pravne podlage Svetega sedeža za preprečevanje teh kaznivih dejanj in ukrepanje zoper njih in opozoril na to, da se morajo vsi na vodstvenih položajih, se pravi škofje, generalni vikarji, redovni predstojniki in drugi, zavedati odgovornosti, ki jo imajo do teh pojavov. V zadnjih treh letih so namreč v središču medijske pozornosti tako papež kot kardinali in škofje – nihče ni imun pred temi zahtevnimi vprašanji. S sistematičnim pristopom k vprašanjem, povezanih s hudimi kaznivimi dejanji spolnih zlorab, se Cerkev trudi, da ustvarja varno okolje tako za otroke kot tudi ranljive odrasle in vse, ki stopajo z njo v kontakt. Namen tovrstnih srečanj je informirati vse, ki se v Cerkvi na kakršenkoli način soočajo z delom na področju preprečevanja spolnih zlorab ter jih narediti še bolj občutljive.

Po tem, ko so maja 2018 čilski škofje obiskali papeža Frančiška v Rimu, je celotna čilska škofovska konferenca zaradi težav s prikrivanjem spolnih zlorab papežu ponudila svoj odstop. Frančišek je sprejel odstop osmih škofov. Kasneje je bilo predstavljeno tudi pravno poročilo šestih škofij v Pensilvaniji (ZDA), izredno pomembno pa je bilo zasedanje s predsedniki vseh škofovskih konferenc v Vatikanu leta 2019 o problematiki spolnih zlorab v Cerkvi.

P. Hans Zollner je spomnil, da sta pomembni tako odgovornost kot tudi transparentnost pri obravnavanju hudih kaznivih dejanj in dodal, da je potrebno dobro poznati apostolsko pismo Vi ste luč sveta iz l. 2019. Četudi obstaja strah pred škandalom je po Zollnerjevih besedah potrebno dopustiti bolečino, ki vodi v prečiščenje, saj je samo resnica tista, ki osvobaja (prim. Jn 8, 32).

Jezuit p. Hans Zollner je bil član Papeške komisije za zaščito mladoletnikov od njene ustanovitve leta 2014 ter predsednik Centra za zaščito otrok(CCP) na papeški univerzi Gregoriani. Posvet je nosil naslov: Po desetih letih. Izzivi spolnih škandalov v Cerkvi po vsem svetu.

Ekspertna skupina za zaščito mladoletnih in ranljivih odraslih pri SŠK

 


Vir: Katoliška Cerkev

Foto: Katoliška Cerkev

Obj.: M. B.

Povej naprej.