Devetdnevnica k Brezmadežni: 3. dan – sreda

Objavljeno: 01. 12. 2020

|

Kategorije: Družina

<em>Devetdnevnica</em> k Brezmadežni: <strong>3. dan – sreda</strong>

Gledati Boga v svojem življenju

Tretji dan devetdnevnice se od Marije učimo odpirati oči, da bomo videli, kako Bog deluje v našem življenju. Pogosto se nam zdi, kot da je Bog daleč od nas, ali da nas je zapustil. Dejstvo je, da nas On nikoli ne zapusti. Prosimo Božjo Mater, da nam pomaga vstopiti v to skrivnost, tudi ko smo v največji skromnosti in zapuščenosti.

Lk 2,1–20

1 Tiste dni je izšel ukaz cesarja Avgusta, naj se popiše ves svet. 2 To popisovanje je bilo prvo v času, ko je bil Kvirinij cesarski namestnik v Siriji. 3 In vsi so se hodili popisovat, vsak v svoj rodni kraj. 4 Tudi Jožef je šel iz Galileje, iz mesta Nazareta, v Judejo, v Davidovo mesto, ki se imenuje Betlehem, ker je bil iz Davidove hiše in rodbine, 5 da bi se popisal z Marijo, svojo zaročenko, ki je bila noseča. 6 Ko sta bila tam, so se ji dopolnili dnevi, ko naj bi rodila. 7 In rodila je sina, prvorojenca, ga povila in položila v jasli, ker v prenočišču zanju ni bilo prostora.

8 V istem kraju so pastirji prenočevali na prostem in čez noč stražili pri svoji čredi. 9 Gospodov angel je stopil k njim in Gospodova slava jih je obsijala. Zelo so se prestrašili. 10 Angel pa jim je rekel: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. 11 Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod. 12 To vam bo v znamenje: našli boste dete, povito in položeno v jasli.« 13 In nenadoma je bila pri angelu množica nebeške vojske, ki je hvalila Boga in govorila:

14 »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.«

15 Ko so angeli šli od njih v nebo, so pastirji govorili drug drugemu: »Pojdimo torej v Betlehem in poglejmo to, kar se je zgodilo in kar nam je sporočil Gospod!« 16 Hitro so odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli. 17 Ko so to videli, so povedali o besedi, ki jim je bila rečena o tem otroku. 18 In vsi, ki so slišali, so se začudili temu, kar so jim povedali pastirji. 19 Marija pa je vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu. 20 In pastirji so se vrnili ter slavili in hvalili Boga za vse, kar so slišali in videli, tako, kakor jim je bilo rečeno.

 

Gospod Bog, ko gledamo svoje življenje, vidimo, da hodiš z nami, kakor si spremljal mater Marijo. Ko si nas poklical, nam nisi povedal, kam nas boš vodil in kaj boš od nas zahteval. Dal si nam začetek, vse drugo je bilo v zaupanju tvojim načrtom in presenečenje. Marsikaj si zahteval od nas in hvaležni smo ti, da nas nisi prestrašil, kaj vse bomo morali storiti, da se ne bi obrnili in odšli.

Veselimo se, da nadaljuješ delo oznanjenja med malimi in preprostimi. Prosimo te, da bi znali sprejemati vse, ki prihajajo k nam in jim pomagati, da bi v njih videli obraz tvojega Sina, ki gleda s preprostimi očmi otroka.

Naj bo Marija naša učiteljica te duhovne bližine, da bomo presegli nemoč telesnega in razumskega pogleda ter gledali na dogajanje z notranjo lučjo srca. Tako bomo prišli do bistva stvari in dogodkov ter se odprli za veliko hvalnico tvoji ljubezni, ki vse združuje in povezuje po navzočnosti tvojega Sina med nami.

Zdrava Marija … (ki si ga Devica rodila)

 

Vir: Primož Krečič, Pot Marijine vere: premišljevanja za devetdnevnico pred Brezmadežno. Ljubljana; Salve, 2010.

Luka M.

Povej naprej.