Devetdnevnica k Brezmadežni: četrti dan – četrtek

Objavljeno: 02. 12. 2020

|

Kategorije: Družina

<em>Devetdnevnica</em> k Brezmadežni: <strong>četrti dan – četrtek</strong>

Vera in sprejetje bolečine

Tudi potem, ko prepoznamo svoje poslanstvo in ga sprejmemo, naša življenjska pot nikoli ni gladka in ravna. Pogosto smo pred uganko, tavamo v temi in se sprašujemo, kako naprej. Podobno kot Marija, ki je bilo celo napovedano, da bo zaradi tega trpela.

Lk 2,22–39

22 Ko so se dopolnili dnevi njenega očiščevanja po Mojzesovi postavi, so ga prinesli v Jeruzalem, da bi ga postavili pred Gospoda, 23 kakor je zapisano v Gospodovi postavi: Vsak moški prvorojenec naj se imenuje svet Gospodu, 24 in da bi žrtvovali, kakor je rečeno v Gospodovi postavi: dve grlici ali dva golobčka.

25 Bil pa je v Jeruzalemu mož, ki mu je bilo ime Simeon; bil je pravičen in bogaboječ. Pričakoval je Izraelovo tolažbo in Sveti Duh je bil nad njim. 26 V Svetem Duhu mu je razodel, da ne bo videl smrti, medtem ko ne bo videl Gospodovega Mesija. 27 V Duhu je prišel v tempelj. In ko so starši prinesli dete Jezusa, da bi zanj opravili vse po običaju postave, 28 ga je tudi Simeon vzel v naročje, slavil Boga in rekel:

29 »Gospodar, zdaj odpuščaš svojega služabnika
po svoji besedi v miru,
30 kajti moje oči so videle tvojo rešitev,
31 ki si jo pripravil pred objavo vseh ljudstev:
32 luč v razodetje poganom
in slavo Izraela, tvojega ljudstva.«

33 Njegova oče in mati se je čudila tem, kar se je govorilo o njem. 34 Simeon jih je blagoslovil in rekel Mariji, njegovi materia: »Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, ki se mu nasprotuje, 35 in tvojo lastno dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli mnogih src. «

36 Tam je bila tudi prerokinja Ana, Fanuélova hči iz Aserjevega rodu. Bila je že zelo v letih. Po svojem devištvu je sedem let preživela z možem, 37 nato pa je kot vdova dočakala štiriinosemdeset let. Templja ni zapuščala, ampak je noč in dan s posti in molitvami služila Bogu. 38 Prav tisto uro je stopila tja in zahvaljujoč se slavila Boga ter o njem pripovedovala vsem, ki so pričakovali odkupitev Jeruzalema.

39 Ko so izpolnili vse po Gospodovi postavi, so se vrnili v Galilejo, v svojem mestu Nazaret.

 

Gospod Bog, ko mislimo, da smo že opravili, kar si nam naložil, nas pogosto postavljaš pred nove naloge.

Pokažemo ti, da smo opravili svoje poslanstvo, ti pa nam odpiraš nove in bolj zahtevne poti, o katerih se nam niti ne sanja, kako smo jih prehodili.

Mariji si v templju spregovoril po dveh starih ljudeh, ki je sta odkrila pot trpljenja in preizkušnje ob njenem otroku. Prosimo te, daj nam znamenje ali nam pošlji ljudi, da nam bodo pokazali, kaj želiš in kam nas boš vodil.

Marsikdaj vidimo, da spremljamo življenje tistih, ki so se ti izročili, bolečina in preizkušnja. Zdi se nam, tako da ne bi bilo pravično, zato tudi ne moremo nadaljevati te poti.

Toda tvoj Sin je napotil prav v to smer, ki je polna težava, nasprotovanja in bolečin, in jo želi prehoditi tudi z nami. Naj pri tem posnemamo Marijo, ki je šla naprej s slutnjo meča, kakor je napovedal starček Simeon. Gospod Bog, pomagaj nam, da bomo ostali zvesti za vsako ceno, saj ti nikogar ne preizkušaš čez mero njegove ljubezni.

Zdrava Marija… (ki si ga Devica v templju darovala)

 

Vir: Primož Krečič, Pot Marijine vere: premišljevanja za devetdnevnico pred Brezmadežno. Ljubljana; Salve, 2010.

Luka M.

Povej naprej.