Devetdnevnica k Brezmadežni: peti dan – petek

Objavljeno: 03. 12. 2020

|

Kategorije: Družina

<em>Devetdnevnica</em> k Brezmadežni: <strong>peti dan – petek</strong>

Izgubiti družinsko bližino Boga

Pridejo trenutki ali tudi obdobje, ko izgubimo stik z Bogom. Kot Marija se sprašujemo, kako je mogoče, da nas pušča same v tesnobi, popolnoma brez odgovorov, z občutkom izgubljenosti in nemoči.

Lk 2, 41–52

41 Njegovi starši so vsako leto ob prazniku pashe hodili v Jeruzalem. 42 Ko je bil star dvanajst let, so šli na pot po praznični navadi. 43 In ko so se po končanih prazničnih dneh vračali, je deček Jezus ostal v Jeruzalemu, ne da bi njegovi starši to opazili. 44 Mislili so, da je pri popotni druščini, in so prehodili pot enega dne. Nato so ga začeli iskati med sorodniki in znanci. 45 Ker ga niso našli, so se vrnili v Jeruzalem in ga iskali. 46 Po treh dneh so ga našli v templju. Tam je sedèl med učitelji, jih poslušal in vpraševal. 47 In vsi, ki so ga slišali, so bili iz sebe nad njegovo razumnostjo in njegovimi odgovori. 48 Ko sta ga zagledala, sta bila presenečena in njegova mati mu je rekla: »Otrok, zakaj si nama tako storil? Tvoj oče in jaz sva te s tesnobo iskala.« 49 Dejal jima je: »Kako da sta me iskala? Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« 50 Vendar nista razumela besed, ki jima jih je rekel. 51 Nato se je vrnil z njima in prišel v Nazaret ter jima je bil pokoren. In njegova mati je vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu. 52 Jezus pa je napredoval v modrosti, rasti in milosti pri Bogu in pri ljudeh.

Gospod Bog, dopustil si, da je šla Marija skozi hudo preizkušnjo, ko je izgubila sina Jezusa. Čudimo se tvoji pedagogiki, ki krepi našo vero, da znamo bolj ceniti to, kar imamo. Priznavamo, da bi morali biti bolj pozorni na tvojo bližino in dejavno razvijati prejete darove.

Kakor Marija iščemo tvojo ljubečo navzočnost, strah nas je, da bi te za vedno izgubili. Oživljamo nekdanje izkušnje, lepe in težke ter pri tvojih prijateljih povprašujemo, kje bi te našli.

Gospod, povej nam, da te bo tisti, ki te izgubi, znova našel. Zahvaljujemo se ti za vse trenutke nemirnega iskanja in blago zavest, da si ti naš najdražji gost in spremljevalec. Naj se tvoja luč nikoli več ne oddalji iz doma našega srca.

Zdrava Marija … (ki si ga Devica v templju našla)

 

Vir: Primož Krečič, Pot Marijine vere: premišljevanja za devetdnevnico pred Brezmadežno. Ljubljana; Salve, 2010.

Foto: Leopold Layer; Dvanajstletni Jezus v templju 

Luka M.

Povej naprej.