Devetdnevnica k Brezmadežni: sedmi dan – nedelja

Objavljeno: 06. 12. 2020

|

Kategorije: Družina

<em>Devetdnevnica</em> k Brezmadežni: <strong>sedmi dan – nedelja</strong>

Vera in zvestoba Jezusu v vsakdanjem življenju

Kakorkoli se je strežnikom zdelo nenavadno, nerazumno, ali celo smešno, so naredili, kar jim je Jezus naročil. Marija, kot da bi vedela, da bodo imeli dvome in pomisleke, jih je vnaprej spodbudila, naj zaupajo Jezusu in naredijo točno tako, kot jim Jezus reče. Sama je prva opazila stisko mladoporočencev. Marija še vedno prva prepozna naše potrebe in stiske. Prav tako nam še vedno pošilja tudi znamenja, da bi padli dvomi na naši strani in bi se z vero odzvali Jezusovim naročilom.

Jn 2,1–11

1 Tretji dan je bila svatba v galilejski Kani in Jezusova mati je bila tam. 2 Na svatbo so bili povabljeni tudi Jezus in njegovi učenci. 3 Ko je vino pošlo, je rekla Jezusu njegova mati: »Vina nimajo.« 4 In Jezus ji je dejal: »Kaj imam s teboj, žena? Moja ura še ni prišla.« 5 Njegova mati je rekla strežnikom: »Kar koli vam reče, storite.« 6 Tam pa je stalo šest kamnitih vrčev za judovsko očiščevanje; držali so po dve ali tri mere. 7 Jezus jim je rekel: »Napolnite vrče z vodo!« In napolnili so jih do vrha. 8 Nato jim je rekel: »Zajemite zdaj in nesite starešini!« In nesli so mu. 9 Ko je starešina pokusil vodo, ki je postala vino, in ni vedel, od kod je – strežniki, ki so zajeli vodo, pa so vedeli –, je poklical ženina 10 in mu rekel: »Vsakdo postreže najprej z dobrim vinom, in ko se ljudje napijejo, s slabšim, ti pa si dobro vino prihranil do zdaj.« 11 Tako je Jezus v galilejski Kani naredil prvo od znamenj in razodel svoje veličastvo in njegovi učenci so verovali vanj.

Gospod Bog, zahvaljujemo se ti, da je Jezus po naročilu svoje Matere začel javno delovati, ko je pomagal mladi družini, da ni doživela sramote in poloma. Tedaj so se učenci prvič zbrali okrog njega in se je ob veselju na svatbi začela rojevati nova družina.

Tudi mi prosimo Marijo, naj nas spremlja na poti, ko bomo šli v življenje kot Jezusovi učenci. Obljubljamo ji, da ne bomo zavračali rešitev, ki nam jih bo ona pokazala, in se bomo na poti k veliki uri odrešenja z zaupanjem obrnili k Jezusu.

Daj nam Svetega Duha, da bomo ubogali Marijo in bomo tam, ker bo Jezus storil čudež po njenem namigu. Tako se bo razodela njegova slava, kakor se je to zgodilo na svatbi v Kani. Z Marijo okrepimo svojo vero, da bomo vselej odprti za Jezusov prihod.

Zdrava Marija … (ki je v Kani Galilejski naredil prvi čudež)

 

Vir: Primož Krečič, Pot Marijine vere: premišljevanja za devetdnevnico pred Brezmadežno. Ljubljana; Salve, 2010.

Foto: Alasdair Elmes, Unsplash

Luka M.

Povej naprej.